Лидерите на ЕС обсъждат бюджета и разпределението на ваксините

Лидерите на ЕС обсъждат бюджета и разпределението на ваксините Снимка: pixabay

Бюджетът на ЕС и логистиката по разпределението на ваксините срещу COVID-19 ще са сред темите, които европейските лидери ще обсъждат на днешното си заседание в Брюксел, съобщи БНР.

В писмо до държавните и правителствените ръководители председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изразява надежда, че ветото на Полша и Унгария върху бюджета и плана за възстановяване от пандемията ще бъде преодоляно. Информация в тази насока бе разпространена вчера.

Мишел казва също, че лидерите трябва да поддържат усилията си за координиране за тестовете за коронавирус и вдигането на ограниченията, в т.ч. и за пътуване, когато епидемиологичната ситуация позволява това.

Намаляването на вредните емисии до поне 55 на сто до 2030 г. е друга тема, която ще бъде на вниманието на лидерите. Те ще дебатират и за отношенията си с Турция в контекста на действията й в Източното Средиземноморие, а също така и със Съединените щати.

„След изборите трансатлантическите отношения навлизат в нов етап и трябва да създадем основата за силно и равнопоставено сътрудничество“, подчертава Мишел.

Вчера полският президент Анджей Дуда заяви, че ЕС е стъпка по-близо до намирането на компромис, който ще разблокира бюджета и Фонда за възстановяване от коронавирусната пандемия след заплахите за вето от Полша и Унгария.

Миналия месец Варшава и Будапеща блокираха бюджета от 1,8 трлн. евро и възстановителния пакет заради обвързване на фондовете с върховенството на закона, прието от останалите 25 страни членки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: