Борисов: Свободното движение е основен принцип в ЕС

Борисов: Свободното движение е основен принцип в ЕС Снимка: МС

Разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да помогне на всички държави членки, така че едновременно да можем да излезем от пандемията

Това заяви министър-председателят Бойко Борсов след края на видеоконференцията на Европейския съвет.

Премиерът подчерта, че именно това е разбирането, около което са се обединили днес европейските лидери.

„Днешната ключова дума е солидарност. Всички държави членки разбраха колко важно е всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими“, добави Борисов.

Министър-председателят изрази пълна подкрепа към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за изключително твърдата позиция по отношение на спазването на договорите от страна на компаниите производители, чиито ваксини бяха избрани от ЕК и съответно одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

За ваксината „Спутник V" премиерът Борисов посочи, че информацията от днес е, че документите на ваксината са представени в ЕАЛ и предстои разглеждането им.

По отношение на цифровия дигитален сертификат за пътуване премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били дискутирани редица открити въпроси, и подчерта, че свободното движение е основен принцип в ЕС. В този смисъл министър-председателят посочи, че сертификатът следва да бъде в услуга на европейските граждани и тяхното лесно придвижване.

Споразумението за мигрантите между България и Турция работи изключително добре, а за радост се констатира намаляване на напрежението в Средиземно море. Колкото и да са трудни отношенията на ЕС с Турция, с много усилия на Шарл Мишел и всички лидери от ЕС, към момента вървят към подобряване“, заяви премиерът Бойко Борисов по темата за Източното Средиземноморие и отношенията на ЕС с Турция, които днес бяха обсъждани.

Евролидерите обсъдиха също темата за отношенията с Русия. Премиерът Борисов заяви, че е информирал европейските си колеги относно разкритата преди дни група за шпионаж у нас. Министър-председателят бе категоричен, че колкото и политически опоненти в България да се опитват да превърнат случилото се в предизборна тема, реакцията и на Държавния департамент на САЩ, и на генералния секретар на НАТО, и на нашите основни партньори са ясни.

В рамките на видеоконферентното заседание на Европейския съвет председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард запозна членовете му с възможностите за засилване на международната роля на еврото. „Планът за възстановяване на Европа и за излизане от тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква стабилно евро. Tова е в унисон с нашата програма от „чакалнята" да влезем в еврозоната и да приемем еврото“, акцентира премиерът. Борисов бе категоричен, че държавите в еврозоната са гарантирани и спокойни, тъй като еврото е една от най-стабилните единици в момента.

„Изключително съм удовлетворен от начина, по който президентът Байдън начерта бъдещето в отношенията с ЕС“, заяви още министър-председателят Бойко Борисов относно участието на президента на САЩ Джо Байдън в днешната видеоконференция.

„Ключовото тук е да бъдем заедно, да бъдем солидарни, да си помогнем и за ваксините. Особено сме щастливи, че се завръщат в Парижкото споразумение. Това е изключително важно, защото чистата природа, чистата околна среда, чистото производство - те вървят заедно с дигитализацията, с развитието на света в новите му орбити, по които в момента всички ние работим“, заяви премиерът Борисов. Той посочи водещата роля на НАТО като глобален играч за сигурността на страните в ЕС и в демократичния свят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: