Фалшификати на популярно лекарство се разпространяват чрез сайтове и социални мрежи

Фалшификати на популярно лекарство се разпространяват чрез сайтове и социални мрежи Снимка: geneticliteracyproject.org

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава да купувате Ozempic само от по лекарско предписание, с рецепта и от реномирани аптеки

Активната съставка в Ozempic - семаглутид - помага на хората с диабет тип 2 да контролират количеството захар в кръвта. Но една инжекция седмично сигнализира на мозъка, че сме сити и съответно намалява желанието за ядене. Това свойство на лекарството го превърна в търсено средство за лесно и ефективно отслабване и съответно търсенето на Ozempic се разрастна до такава степен, че предизвика недостиг и съответно създаде пазар за фалшиви версии на лекарството.

Това накара СЗО да пусне глобално предупреждение за фалшиви версии на Ozempic, разпространявани най-често онлайн. Фалшиви партиди на Ozempic са иззети от властите в Обединеното кралство, САЩ и Бразилия, но в предупреждението си СЗО казва, че следи разпространението на опасен Ozempic по целия свят от 2022 г. насам. 

До момента е установено, че някои от фалшивите партиди изобщо не съдържат семаглутид, докато в състава на други са открити различни лекарства като инсулин, което може да доведе до „непредсказуеми резултати”, посочват от СЗО.

Британският здравен регулатор от своя страна предупреждава за много прецизен контрол на вноса, след като минаия октомври конфискува мащабна партида фалшив Ozemрic в автентични на вид опаковки, внесен от напълно законни доставици от Австрия и Германия. 

Още по-сериозен е проблемът с Wegovy - версия на Ozempic с по-висака концентрация, разработен специално за отслабване. Трябва да се отбележи, че британската здравна система прилага лечение за намаляване на теглото с Wegovy само в специализирани клиники, т.е., под непрекъснат медицински контрол. 

Според здравните експерти, снабдяване с Wegovy от сайтове и самолечение с препарата често води опасни за здравето индивидуални реакции и нежелани странични ефекти, които е трудно да се овладеят без наблюдение от медицински специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: