Нощен клуб улавя топлината на танцуващите и я съхранява в камъни

Нощен клуб улавя топлината на танцуващите и я съхранява в камъни Снимка: https://pixabay.com/

Топлината от телата посетителите на нощен клуб в Глазгоу помага за пестенето на енергия, като се използва системата BodyHeat

Тя улавя топлината, която хората отделят по време на танци, и я съхранява в скали под земята.

В резултат на това се спестяват пари и се намалява консумацията на енергия.

Андрю Флеминг-Браун, управляващ директор на SWG3:
   „Само като дойдете на събитие, на концерт, в клуб или някъде другаде, вие ставате част от това нисковъглеродно решение. Нашата публика го хареса."

Системата за отопление и охлаждане улавя топлината, генерирана от всички посетители на помещението. Съхранява се в 12 подземни кладенеца. Използва се за отопление или охлаждане на обект по всяко време: на следващия ден, следващия месец или следващата година.

  Дейвид Уолс, геолог:
   „Днес много нощни клубове използват климатици за охлаждане на дансинга. Но тогава топлината просто заминава в атмосферата. А когато трябва да затоплят стаята, те използват газов котел. А тук трупаме всичко.”

В същото време помещението се охлажда и поради подземните условия. За да се направи това, студената вода се изпомпва от недрата на земята през тръби. Загрява се от топлината в стаята. След това се изпраща в специални кладенци на дълбочина 200 метра, където загрява скалите. Такава топлина може да се съхранява много дълго време.

Дейвид Уолс, геолог:
   „Човешкото тяло е малък генератор на топлина. Ако седя вкъщи на дивана, излъчвам около 150 вата. А ако съм на дансинга и се движа възможно най-активно, тогава вероятно излъчвам около 500 вата.

Преди това местата за музикални събития също се опитваха да бъдат по-екологични. Например те правеха дансинги, които генерират електричество.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: