Пръстите ни като източник на електроенергия

Пръстите ни като източник на електроенергия Снимка: Jacobs School of Engineering

Учени от Jacobs School of Engineering към Калифорнийския университет в Сан Диего създадоха пластир, който генерира електричество от върховете на пръстите ни

Източник на тази биоелектроенергия е тялото ни, което се грижи да ни охлажда и да овлажнява кожата ни непрекъснато чрез потта, която естествено отделяме, затова новото изобретение може да генерира електричество дори когато спим.

Подобни опити за устройства, оползотворяващи потта, са правени и преди – напр. ризи. Но те изискваха задължително „източникът” да е в състояние на физическа активност, за да се поти. Затова изобретателите от Jacobs School of Engineering са се насочили към такава част от тялото, която го прави непрекъснато и без наше усилие. Върховете на пръстите ни отделят от 100 до 1000 пъти повече пот, отколкото всяка друга част на тялото. Не го забелязваме, защото оттам потта лесно се изпарява.

Новото биоустройство за 10 часа сън генерира енергия, достатъчна да захрани смарт часовник за 24 часа. Съчетавайки бионауките с нанотехнологии, тънкият гъвкав пластир, който трябва да увием около възглавничката на пръста си, поглъща потта с подплатата си от въглеродна пяна. Ферментите, вложени в нея, въвличат в химическа реакция млечните киселини и микроелементите в потта и кислорода. „Страничният” продукт от реакцията е електричество, което пластирът улавя и съхранява. 

Процесът се ускорява и усилва, ако с „подлепения” си пръст упражняваме натиск върху предмет - например когато пишем на клавиатура, работим с мишката или свирим на клавишен инструмент. Пластирът е толкова тънък, че не се усеща при извършването на подобни дейности. И, разбира се, можем да оборудваме с такива пластири всичките си пръсти, а и други части на тялото, които се потят по-интензивно. 

Новата среща на бионауките с нанотехнологиите може би ще ни накара да забравим извинението, че смартфонът ни не е бил зареден.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: