Европейските центристи: Румъния и България трябва да бъдат в Шенген

Европейските центристи: Румъния и България трябва да бъдат в Шенген Снимка: schengenvisainfo.com

Центристката група Renew Europe в Европейския парламент настоява, че на българските и румънските граждани се отказва свободно движение в ЕС без основателна причина

Renew Europe посочват, че дискриминацията срещу гражданите на двете страни подкопава настроенията към ЕС и нанася значителни щети на бизнеса в България и Румъния, така че приемането им в Шенген е необходимо, пише сайтът SchengenVisaInfo.com.

Освен това, от Renew Europe подчертават, че Европейският парламент, Европейската комисия и голямото болшинство от държавите-членки са дали ясни послания, че Румъния и България принадлежат към Шенген по правни и технически причини. 

„Румъния и България отдавна приключиха успешно процеса на оценка на Шенген и изпълниха всички необходими условия. Няма достоверна причина румънските и българските граждани и компании да бъдат изключени от свободното движение в ЕС“, каза пред ЕП Стефан Сежурне, председател на групата Renew Europe.

От Renew Europe посочват още, че пълноправното членство в Шенгенското пространство не е  привилегия, а процес, предполагащ яснота и предсказуемост. Групата призова Австрия да отмени непрестанното си вето по отношение шенгенското членство на двете страни, посочвайки, че тази позиция няма правна обосновка.

Същевременно Renew Europe напомни, че неоснователното решение на Австрия се превръща в инструмент за пропаганда срещу ЕС и призова Европейската народна партия да предприеме мерки срещу австрийското правителство, за да продължат гражданите на ЕС да приемат европейските ценности и европейското законодателство.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер съвсем наскоро за пореден път заяви, че австрийското правителство е против разширяването на Шенгенското пространство и че Австрия „не е отворена” за нови попълнения като България и Румъния.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: