Google на 25

Google на 25 Снимка: youtube.com

На 4 септември 1998 г. в гаража на Сюзън Войчицки започва да работи търсачката, създадена от Лари Пейдж и Сергей Брин

Само след 8 години думата „Гугъл” влезе официално в речника на английския език, включително като глагол, отбелязва ВВС, а днес, след като се диверсифицира в почти всяка област на технологиите и доминира някои от тях,  Google е част от технологичния гигант Alphabet.  Двама от първоначалното „трио” са милиардери, като Лари Пейдж и Сергей Брин държат контролния пакет акции на Alphabet, а Сюзън Войчицки, която разполага "едва" със $ 765 милиона,  управлява YouTube до началото на тази година, когато се оттегли, за да се посвети „на семейството и здравето си”, но остана консултант на Alphabet.

В света на високите технологии обаче надпреварата не спира и сега въпросът е ще успее ли Google да се задържи на водеща позиция и в бързо развиващия се сектор на изкуствения интелект (ИИ). Въпросът - и съмненията - не са без основание. Google създаде и придоби стотици продукти и услуги, но сайтът Killed by Google е събрал 288 без време „пенсионирани” проекта, в т.ч  платформата за игри Stadia и слушалките за виртуална реалност Google Cardboard.

В мрежата изтече и вътрешна информация – в бележка инженер на Google пише, че компанията „няма тайно хапче за ИИ”, така че едва ли ще спечели надпреварата, включително в „битката на ботовете”. През ноември 2022 OpenAI създаде ChatGPT, който завладя света. Голям дял в успеха му имат огромните инвестиции на Microsoft, който сега го използва в свои продукти като търсачката Bing и Office 365.

Наричан често „убиецът на Google“, ChatGPT използва модели за трансформация на езика,       разработени от Google (LaMDA и PaLM), но собственият му бот Google Bard, който излезе само няколко месеца след ChatGPT, не постигна същия ефект. Една от причините е презентирането на Google Bard като „експеримент”, при това - недостъпен за потребители под 18 години

Тези предпазливи стъпки може би лишиха Bard от победа в състезанието с ChatGPT, но може да се тълкуват и като един от първите опити за самоконтрол в областта на ИИ, чиито свойства тревожат света – от обикновените хора, до правителствата и глобалните организации.

Did you know that ex-YouTube CEO Susan Wojcicki was Google's first  landlord? - Times of India
 Лари Пейдж, Сюзън Войчицки и Сергей Брин, снимка - timesofindia.indiatimes.com

Google, разбира се, не се е отказал и само през май обяви 25 нови продукта, управлявани от ИИ. Притежание на Google е и водещата компания за изкуствен интелект DeepMind, с централа в Обединеното кралство, чиято програма AlphaFold има потенциала да стимулира разработването на нови лекарства.

На събитието Google Next миналия месец, компанията разкри и бъдещите си планове, изцяло на основата на ИИ, насочвайки се към лидерската позиция в нововъзникващата икономика на генеративния изкуствен интелект. И в този ред на мисли, анализаторите на инвестиционните пазари не само не „отписват” Google от "състезанието ИИ", но и насочват вниманието на инвеститорите към успешния облачен бизнес на компанията. 

„Със своя Google Cloud Alphabet се позиционира в центъра на ИИ-революцията, отговаряйки на огромното търсене от страна на бизнеса за актуализиране на инфраструктурата и съхранението на данни”, смятат от компанията за анализ на инвеститорските пазари Hargreaves Lansdown. Google Cloud засега е най-малкият от тримата големи доставчици на облачни услуги (след Microsoft Azure и Amazon Web Services), но е достатъчно мощен, за да остане в триумвирата.

На 25 години Google има какво да предложи в областта на ИИ, съчетавайки авангарден и предпазлив подход. Анализатори често припомнят, че един от първите, който изрази опасенията си от възможните приложения на ИИ, беше когнитивният психолог и компютърен учен Джефри Хинтън – дългогодишен член на Google екипа. Напускайки компанията по-рано тази година д-р Хинтън подчерта отговорното ѝ поведение във внедряването на ИИ – линия, която Google поддържа и това може да го изведе ако не на първо място сред технологичните гиганти, то поне на челна позиция в предпочитанията на инвеститорите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: