„Изкуственият интелект ще задълбочи неравенството”

„Изкуственият интелект ще задълбочи неравенството” Снимка: weforum.org

От това се опасява Нобеловият лауреат по икономика от 2001 г. Джоузеф Стиглиц, професор в Колумбийския университет и главен икономист в Института „Рузвелт”, мозъчен тръст със седалище в Ню Йорк

В интервю за Scientific American, ученият казва, че нереглментираното развитие на изкуствения интелект (ИИ) може не само да замени хората в много сфери, но и да ограничи възможностите им да договарят трудовите си условия.

Съмненията му се вписват в нарастващите опасения на работещи във всички сектори относно непредвидимото влиение на ИИ върху пазара на труда. И тази перспектива не е само в сферата на опасенията. 

Неотдавнашен доклад на Goldman Sachs показа, че „разрушителната” технология и неограничената автоматизация застрашават дейности, извършвани понастоящем от около 300 милиона работници и служители  в САЩ и Европа, работещи на пълен работен ден. 

Подобни са заключенията и на учените от OpenAI, компанията, създала популярния чатбот ChatGPT. Според тях, до 80% от трудещите се в различните сектори може да установят, че работата им в една или друга степен е повлияна от ИИ.

Ако не бъде овладяно, ораничаването на човешкото участие в трудовите процеси може да концентрира още повече богатство в компаниите, лишавайки работниците от права и развръзвайки ръцете на работодателите, предупреждава Джоузеф Стиглиц. Според него, процесът на манипулиране на трудовия пазар вече е започнал и вероятно ще продължи. 

Nearly 4,000 Jobs Were Lost to AI Last Month, Report Shows
През май 2023 ИИ е заел близо 4 000 работни места, снимка - gizmodo.com

Ученият вижда застрашени работни места в две посоки – тежкия физически труд и антиподът му – сферата на „белите якички”, където ИИ успешно замества хората в авторство, превод и редакци на текстове, озвучаване, дублаж и обработка на видеопродукти, програмирне, изчисления и анализи, намесвайки се и в сфери като финанси и счетоводство.

Същевременно Стиглиц е скептичен по отношение на възможността въвеждането на ИИ да разкрие нови работни места – според него, това е възможно, но „загубените” работни позици във всички случаи ще бъдат повече. Ще се промени и търсенето на професии, извеждайки, например, на преден план лингвистичните хуманитарни умения пред традиционните математически умения. 

Като цяло, Джоузеф Стиглиц предвижда мощен макроикономически ефект от развитието на ИИ-технологията и задълбочаване на неравенството, включително в хуманитарни сфери като медицина, право, образование, наука и изкуство.

Според Стиглиц, потенциалните решения за поемане на ИИ-удара срещу трудовия пазар са две: първо, увеличаване на общото търсене в икономиката и второ, прилагане на политики за защита на работниците. Но той веднага посочва и големия рисков фактор - хората: „Нашата политика не върви в тази посока. Така че от една страна се надявам, че ако действаме правилно, ИИ би бил страхотен. Но въпросът е ще го направим ли, ще постъпим ли правилно в нашето политическо пространство? Мисля, че това е големият проблем”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: