Google ще въведе ограничения в своя чатбот Gemini AI

Google ще въведе ограничения в своя чатбот Gemini AI Снимка: mobilesyrup.com

Аргументът е „голяма предпазливост” преди изборите по света през 2024 г., мотивът – множеството въпроси, на които моделът с изкуствен интелект (ИИ) ще отговаря в изборните процеси

Технологичният гигант каза в публикация вчера, че започва промените като част от подкрепата за общите избори в Индия, които се очаква да се проведат през следващите месеци. Мерките ще ограничат видовете въпроси, свързани с изборите, за които Gemini „ще връща отговори“.

През декември Google заяви, че планира да въведе подобни ограничения на своите ИИ-модели и функциите им, свързани с изборите в САЩ, а през февруари обяви, че мерките ще обхванат и въпроси към Gemini, свързани с изборите за Европейски парламент, обясниха от Google в изявление, предоставено на Euronews .

Друга стъпка, която компанията ще предприеме, са мерките за достоверност на информацията, свързана с избори, при търсене в Google и YouTube, за да помогне на хората „да открият критично важните данни за гласуването“. Подобна мярка технологичният гигант вече предприе, за да подпомогне разкриването на съдържание, генерирано от ИИ в реклами и етикети

Десетки държави провеждат избори през 2024 г. и много от тях са загрижени, че съдържанието, генерирано от ИИ, може да внесе дезинформация, докато гласоподавателите дават вота си.

Миналия месец Google постави на пауза способността на Gemini да генерира изображения на хора и текстове, след като някои от решенията му бяха критикувани като пристрастни. 

Междувременно Meta обяви, че обмисля създаване на центрове за борба с дезинформацията преди изборите за Европейски парламент този юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: