Гуруто на индустриалния дизайн в Google не е пристрастен към технологиите

Гуруто на индустриалния дизайн в Google не е пристрастен към технологиите Снимка: techradar.com

За родения в Швейцария Клод Зелуегър хората и природата са по-важни

Той е един от ръководителите на отдела за индустриален дизайн в Google, представя го swissinfo.ch, докато, Зелуегър, който никога не е имал телевизор, се описва като „точно обратното на технологичен маниак”. Мотивират го преди всичко „изкуството, дизайнът и музиката, хората, природата, движението” – например да сърфира в океана, преди работа. 

До дизайнерското си студио в в Маунтин Вю, Силиконовата долина, Зелуегър се придвижва тичайки, с велосипед или с обществения траснпорт, а електрическата кола използва със съпругата си и 14-годишните им близнаци през уикенда.

Започнал кариерата си през 90-те години на миналия век в LaTour-de-Peilz на брега на Женевското езеро, учил дизайн в Пасадена, с двама свои приятели Зелуегър създава толкова успешно дизайнерско студио в Сан Франциско, че само след две години е закупено от тайванския производител на телефони HTC. Казва, че разработва проектите си, за да участва в „оформянето на нашето бъдеще със смирение и уважение”.

През 2016 г. се свързва с Google и е нает. Днес Зелуегър ръководи проектантския екип за продукти и мобилни телефони Google Pixel, които са на трето място по продажби в САЩ и на второ в Япония, изпреварвайки много японски марки. 

„Ние сме екип с уникален профил - искаме да адаптираме технологичния прогрес към начина, по който живеят хората, а не обратното”, казва Зелуегър и смята Google "за истинско напречно сечение на обществото, с много различни умения и опит - една особено стимулираща среда, със силен апетит за иновации и правото да се проваляте и да се съмнявате.

Зелуегър цени живота си в САЩ, но според него „тук работата определя хората  кои са и как живеят”. За разлика от това, той е „по-скоро европеец“, койго разделя работата и свободното време, макар че „в ума си” постоянно проектира нещо – било на джогинг, сред природата или в кухнята. 

Не е изненада, че като повечето хора в технологиите, цени високо ролята им в борбата с глобалното затопляне и разбира се, изкуствения интелект: „След пускането на ChatGPT и GoogleBard, всеки може да види, че въпреки несъвършенствата си, ИИ е навлязъл в живота ни, макар че реално отдавна е там дискретно – било когато препоръчва интернет съдържание, контролира прахосмукачката, спира колата или настройва камерата на телефона ни”.

Зелуегър е ясно наясно с ограниченията и опасностите от ИИ, който все още е в процес на разработка, но го вижда като нов сътрудник, който може да спести на хората определени задачи, оставяйки ги да се концентрират върху това, което ни прави човеци“, казва той.

Тревожи се от „роботи, които се държат така, сякаш мислят” – особено в образованието, въпреки че и там присъствието на ИИ вече не може да се пренебрегва. Основната му грижа е да се попречи на учащите да използват ИИ, за да се „измъкват от работа”. Планира да интегрира ИИ в училищата, да се включи в изцяло новото „калибриране” на образователната система и осъзнавайки, че това ще отнеме години, планира един ден да се върне в Швейцария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: