100 милиона души повече от очакваното са заплашени от крайна бедност по целия свят заради кризата

100 милиона души повече от очакваното са заплашени от крайна бедност по целия свят заради кризата Снимка: Pixabay

Кризата, породена от COVID-19, може да доведе до крайна бедност 100 милиона души по света над очакваното, предупреди президентът на Световната банка Дейвид Малпас в интервю за АФП в четвъртък.

Институцията изчислява, че 70 до 100 милиона души биха могли да изпаднат в крайна бедност и „това число може дори да се увеличи", ако пандемията продължи или се влоши. Предишната оценка е била 60 милиона души.

„Това прави наложително кредиторите да намалят дълга на бедните страни”, допълни Малпас.

Все повече страни ще трябва да преструктурират дълга си. „Наложително е задлъжнелите държави да видят светлината в края на тунела, за да са в състояние да привлекат нови инвеститори“, заяви още президентът на Световната банка.

Страните от Г-20 решиха през април да преустановят изплащането на дълга на най-бедните страни до края на 2020 г. Но от Световната банка призовават този мораториум, който засяга 76 държави, да бъде удължен до 2021 г. Страните от Г-20 ще гласуват това през октомври, за когато е насрочена датата на следващата им среща.

През 2015 г., по последната оценка, оповестена на уебсайта на Световната банка, около 734 милиона души, или около 10% от населението на света, вече живеят в крайна бедност с по-малко от 1,90 долара на ден. Но този процент продължава да се увеличава от началото на пандемията със застрашителни темпове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: