След мораториума 20% от длъжниците няма да могат да обслужват кредитите си

След мораториума 20% от длъжниците няма да могат да обслужват кредитите си Снимка: pixabay.com

По време на пика на пандемията са задържани харчове за здраве, обучение и развлечения, които сега се наваксват, отчитат финансови експерти

Заради облекчаването на мерките и разширяване на кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 много хора ще започнат да се връщат към големите харчове за забавления. Добре е обаче да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските къщи. Това стана по време на финансовия форум „Шумът на парите", който се откри днес за 12-и пореден път.

Около 20% от гражданите няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост“, заяви още Миткова.

Основната част от заемите са използвани за ремонти и преустрояване на жилищата, за да се пригодят към новата ситуация на работа вкъщи.

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения за всеки от нас ще се покачат разходите ни. Затова трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения", апелира Райна Миткова.

Голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията.

„Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат, когато ситуацията се подобри", допълни още тя.

В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, посочи експертът по капиталови пазари Антон Панайотов.

„Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% лихва за средства по сметки над 200 000 лв.

Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист. Въпреки че ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвръщаемост", допълни Панайотов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: