Франция и Белгия рискуват да понижат кредитния си рейтинг

Франция и Белгия рискуват да понижат кредитния си рейтинг Снимка: corporatefinanceinstitute.com

Двете страни се борят с ескалиращи фискални дефицити и дългове

Международният валутен фонд и големите рейтингови агенции, които наблюдават Франция и Белгия, предупреждават за потенциален риск от понижаване на кредитния им рейтинг през 2024 г., ако двете страни не предприемат важни реформи, съобщава Euronews.

Според Scope Ratings, Европа е изправена пред структурно по-високи нива на публичен дълг след пандемията и енергийните кризи, които разшириха фискалните различия между държавите от еврозоната. Заедно с това Европа трябва да се справи с ключови политически приоритети като зеления преход, социалните разходи, свързани със застаряващото население, ангажиментите към НАТО и подкрепата за Украйна. 

Тези приоритети изискват повече разходи и инвестиции, оценени на около 3% - 4% от БВП в настоящия период на скромен икономически растеж. „Лихвените плащания ще продължат да нарастват, тъй като изтичат падежите на публичния дълг, емитиран при по-ниски лихви преди и по време на пандемията, така че сега се рефинансира при по-високи лихви. Така например, през 2028 г. Италия, Германия, Франция и Испания ще трябва да платят общо почти € 170 милиарда повече лихви в сравнение с 2020 г.”, казват от Scope Ratings.

Същевременно агенцията посочва, че „самодоволството” е завладяло много европейски правителства, които отлагат съществени реформи и рискуват криза на доверието, потенциално налагаща икономически мерки в ущърб на публичните инвестиции и растежа – като например във Франция и Белгия. 

При негативната перспектива пред двете страни съществува риск те да не се съобразят с необходимите финансови ограничения, предупреждават експертите. Франция трябва да намери допълнителни резерви от около € 50 милиарда, или 2% от БВП, докато Белгия трябва да преодолее най-големия в Европа фискален дефицит, с тенденция да надхвърли 5% от БВП през следващите години. До 2028 г. това развитие ще постави страната на трета позиция по фискален дефицит след Гърция и Италия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: