Кой ще покрие загубите и щетите на бедните страни от изменението на климата?

Кой ще покрие загубите и щетите на бедните страни от изменението на климата?

Конференцията по изменение на климата трябва да реши колко пари ще отидат за покриване на загуби и щети в развиващите се страни. Очаква се богатите страни да платят за това

Финансите ще бъдат във фокуса на срещата на върха на ООН за климата, която започва в четвъртък в Дубай. Икономистите изчисляват, че около трилион долара годишно са необходими в подкрепа на борбата с глобалното затопляне в бедните страни. Един пример е Пакистан, който претърпя масивни наводнения през 2022 г. Въпреки че тази относително слабо развита страна представлява по-малко от 1% от глобалните емисии на парникови газове, природните бедствия я удрят непропорционално и все по-често.

По време на конференцията COP28 се очаква да бъде постигнато споразумение за това колко пари ще влязат в нов фонд за покриване на загуби и щети за такива страни от изменението на климата, както и кой ще внесе тези пари.

Сесилия Траси, експерт в института Брьогел:

Европейският съюз ясно изрази готовността си да подкрепи този фонд със значителни вноски. Най-вероятно те ще възлизат на милиарди евро. От друга страна, пратеникът на САЩ Джон Кери също обяви вноски, но само в милиони долари, което представлява съвсем различен мащаб. Все още остава въпросът дали страни, които през 1992 г. бяха смятани за развиващи се, като Саудитска Арабия и Китай, ще допринесат за това или не?

Европейският парламент ще изпрати 12-членна делегация на конференцията за климата в Дубай. Социалистите и демократите молят развитите страни на всички континенти и острови да отделят повече за покриване на загуби и щети, за да демонстрират глобална солидарност. През следващите месеци тази политическа фракция също ще се стреми да създаде подобен фонд само за ЕС.

 

Евродепутатът социалист Мохамед Хаим:

Трябва да помогнем на хората да се адаптират към новата ситуация. Трябва да помогнем на фермерите, за да могат да продължат да отглеждат култури, които са много по-издръжливи и устойчиви на изменението на климата. В края на краищата, когато помагаме на уязвими общности, печелим подкрепа за Европейския зелен пакт. И това е нещо, от което всички печелим.

Смята се, че богатите страни все още не са изразили достатъчен ангажимент към първия подобен фонд, създаден през 2019 г. Този Зелен климатичен фонд е предназначен да набира 100 милиарда долара годишно, за да помогне на развиващите се страни да финансират прехода към чисти енергийни системи. Европейският десен център ще каже на конференцията в Дубай, че всички развити страни трябва да положат общи усилия, за да постигнат това:

Лидия Перейра от Европейската народна партия:

В крайна сметка трябва да приемем факта, че Европейският съюз прави всичко възможно за екологичния преход. Но освен ако не направим това заедно със САЩ, Китай и Индия, няма да можем да смекчим последиците от изменението на климата.

На COP28 се очаква хиляди политици и научни съветници да представят препоръки за нова система за международно финансиране на климата, както и пътна карта за тяхното прилагане. Развиващите се страни неохотно, но се съгласиха фондът за загуби и щети да бъде временно настанен в Световната банка. САЩ искат да добавят прилагателното „доброволно“ към всяко позоваване на вноски във фонда.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: