Папа Франциск към COP28: Светът се нуждае не от съюзи срещу някого, а в полза на всички

Папа Франциск към COP28: Светът се нуждае не от съюзи срещу някого, а в полза на всички

Преговорите за климата на ООН в неделя се фокусираха върху въздействието на изменението на климата върху човешкото здраве

Папа Франциск призова участниците в COP 28 да преодолеят „национализма“ и „моделите от миналото“, за да достигнат до споделена визия и ангажимент за необходимата трансформация на околната среда за спасяване на планетата. Според папата на изменението на климата трябва да се отговори с конкретни политически промени.

"В този момент светът се нуждае от съюзи не срещу някого, а в полза на всички. Важно е религиите, без да попадат в капана на синкретизма, да дадат добър пример, като работят заедно. Не за собствените си интереси или за интересите на една страна, а в името на интересите на нашия свят“, каза папа Франциск във видеопосланието си.

Разговорите за климата на ООН в неделя се фокусираха върху вредните въздействия на замърсяването и изменението на климата върху човешкото здраве.

Експерти  разкритикуваха приетата декларация, като я признаха за твърде слаба, тъй като в текста не се споменава проблемът с използването на изкопаеми енергийни източници, което (според редица екоактивисти) е една от основните причини за изменението на климата на планетата.

Въпросът за постепенен отказ от петрола и газа бе един от най-противоречивите на срещата. Активисти и здравни експерти призоваха световните лидери да предприемат действия за предотвратяване на 7 милиона смъртни случая годишно от замърсяването на въздуха и разпространението на болести като холера и малария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: