Парковете ни правят по-млади и по-здрави

Парковете ни правят по-млади и по-здрави Снимка: mywanderlust.pl

Научен екип от Испания и САЩ установи, че хората, които живеят в близост до зелени площи, са средно с 2,5 години биологично по-млади

Най-важни са дърветата, които работят като естествени климатици в градовете, създавайки микроклимат с по-ниска температура, посочва Еuronews, позовавайки се на скорошно мащабно европейско проучване. Събраните данни сочат, че в сенките на дърветата показанията на термометъра могат да паднат значително,  в сравнение с площите под пряка слънчева светлина.

Същевременно проучването показва, че дърветата охлаждат не само засенчените от тях места, но и целия град, създавайки по-благоприятни условия за живот.

Особено интересни резултати показват градовете с   30% залесени площи. В някои райони температурите, регистрирани в тях, се оказват с 5,9°C по-ниски, отколкото в неозеленени селища със сходни климатични условия. Средният резултат от всички градове с 30% зелено покритие показва по-хладна среда с 0,4°C, което е значителна разлика за гъсто населения Стар континент. 

Тези условия се оказват пряко свързани и със статистиката на спешните служби. Според данните от проучването, в тези градове са регистрирани значително по-малко топлинни удари с фатален край, свързан с ефекта на „градския топлинен остров” – типично градоустройство, особено в големите европейски центрове, където високите сгради и бетона улавят и задържат смъртоносната за хората горещина. 

Някои европейски градове вече години наред разширяват зеления си щит срещу горещите летни сезони. Полският Жешов установи успеха на това начинание при скорошната гореща вълна, покачила живака в термометрите до 35°C – но не и под множеството дървета. Градът разполага със стар градски парк, който поддържа грижливо и същевременно провежда програма за озеленяване, съобразена с мнението на местните жители. Местата с най-голяма нужда от залесяване са установени след мащабно допитване до гражданите. 

„Жителите най-добре знаят къде има нужда от сянка. Струва си да инвестираме в залесяване, за да направим живота ни по-приятен и по-здравословен”, казва пред Еuronews говорителят на местното кметство. Само тази година в Жешов са засадени над 1 000 нови дървета. Програмата продължава, сочейки един от основните успешни пътищата за борба с екстремните летни температури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: