Метеоролози нарекоха ​​екстремните горещини „новата норма“

Метеоролози  нарекоха ​​екстремните горещини „новата норма“ Снимка: https://pixabay.com/

Екстремните горещини по света се превърнаха в нещо нормално, заяви Алваро Силва, експерт по климата в Световната метеорологична организация (специализирана агенция на ООН)

Юли 2023 г. беше най-горещият месец в историята. Горещините продължават и през август.

Това е новото нормално, това не е изненада. Честотата и интензивността на много екстремни събития, като горещи вълни и обилни валежи, са се увеличили през последните десетилетия“, казва Силва.

 

От организацията отбелязаха, че горещините ще продължат в Централна и Източна Европа, Северна Америка и САЩ. По-специално горските пожари, които продължават в Канада от юни, също са свързани с необичайно високите температури. Рекордна жега беше регистрирана и в Китай: в Синцзян-Уйгурския автономен район температурата беше над 52 градуса.

Г. Шмид, директор на Центъра за космически изследвания Годард на НАСА, каза, че юли 2023 г. може да се окаже най-горещият месец на Земята от стотици, ако не и хиляди години. Юни, според НАСА и службите на ЕС, вече е счупил предишния рекорд от този месец: според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) той е надвишен с 0,13 градуса по Целзий. 

Средната глобална температура през юни е била 16,55 градуса, съобщи NOAA, която прави наблюдения от 1850 г.

Следващото глобално обсъждане на проблема с изменението на климата ще се проведе през декември в Дубай - на климатичната конференция на ООН - COP28.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: