Горещата вълна в Европа: червен код в редица европейски градове

Горещата вълна в Европа: червен код в редица европейски градове Снимка: pbs.org

Опасно горещото време включва 16 града в Италия, в т.ч. туристически точки като Рим, Флоренция и Болоня, съобщава ВВС

Европейската космическа агенция (ESA), която следи температурите чрез своите сателити, съобщи, че Италия, Испания, Франция, Германия и Полша може да се сблъскат с екстремни условия, включително през следващата седмица, тъй като след отминаването на горещата вълна „Цербер”, се очаква нова, наречена „Хирон”. 

Правителството на Италия съветва всички в районите с червен код да избягват пряка слънчева светлина между 11:00 и 18:00 часа и да пият повече вода – особено възрастни, деца или здравословно уязвими хора. През седмицата 40-годишен мъж почина след  припадък от прегряване в Северна Италия, а няколко туристи колабираха, включително британец пред Колизеума в Рим.

Междувременно температурата в Гърция достигна 40°C, а на места и повече, така че гръцкото правителство затвори Акропола за посещения през най-горещите часове на деня, след като немски турист припадна, разглеждайки култовата забележителност. 

Метеорологичната служба на Чехия издаде предупреждение, че температурите през уикенда може да надхвърлят 38C, което е изключително високо за страната.

В части от Англия обаче днес се очакват проливни дъждове и поривисти ветрове, заради изместването на въздушните потоци, които подхранват горещото време на континента, но същевременно привличат ниско атмосферно налягане над Острова, с нестабилно и по-хладно време. 

Горещи вълни се наблюдават в части от САЩ – в над една трета от територията на страната, Китай, Северна Африка и Япония.

Метеоролозите казват, че горещините са в рамките на сезонните модели, но може да продължат по-дълго заради глобалното затопляне. Според службата на ЕС за наблюдение на климата, миналият месец беше най-горещият юни в историята на документираните климатични данни. Екстремното време в резултат на затоплящия се климат "за съжаление се превръща в новото нормално", предупреди Световната метеорологична организация (СМО).

Според климатичната карта на Европа, България е в зоната, където температурите ще достигнат 34°С, но прогнозите сочат, че Горещниците (15, 16 и 17 юли) ще бъдат последвани от още по-топли дни към края на следващата седмица. В Южна Франция се очакват температури до 36°С, в Южна Испания - 39°С, в Сардиния и Южна Италия - 38°С и 39°С в Южна Гърция. 

На много места пунктове на Червения кръст раздават вода на гражданите и съветват да не се разхлаждаме с подсладени или газирани напитки, бира или друг алкохол, да носим леки свободни дрехи, да се движим на сянка и задължително с покрита глава - било с кърпа или подходяща лека шапка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: