Малките промени в ежедневието - големи промени в климата

Малките промени в ежедневието - големи промени в климата Снимка: pixabay.com

101 идеи как да се борим с промяната в климата, като променим хранителните си навици

Следващата стъпка в борбата ни с климатичните промени, третата по ред статия по темата, касае хранителните ни навици. Ето какво можем да променим, за да спомогнем за подобряването на климата на планетата:

24. Засадете обща градина 
Запретнете ръкави и започнете да обработвате почвата - какъв по-чудесен начин да се срещнете със съседите и да направите съвместно нещо добро за вашия квартал. Ако се нуждаете от малко повече информация и насоки, Американската асоциация по градинарство в общността предлага набор от ресурси и препоръки как да управлявате и поддържате една такава обща градина.

25. Основете или подкрепете градска ферма
Напоследък нашумя много идеята да се подкрепя местно зеленчукопроизводство, а и не само. Подкрепете ферма с градското селско стопанство, което не е задължително да се намира във вашия регион. По този начин, освен да се насладите на свежи продукти, може да помогнете за намаляване на въглеродните емисии и осигуряване на местна заетост. 

26. Яжте по-малко месо 
Отглеждането на говеда и овце създава огромни количества метан, който е мощен парников газ. Проучвания в Carnegie Mellon предполагат, че просто смяната на червено месо и млечни продукти с по-балансирана диета от риба, яйца и птици оказва силно влияние върху природата.

27. Намалете количеството хранителни отпадъци
Независимо дали е оставена в чинията ви или се е развалила в хладилника ви, храната, негодна за консумация в САЩ, достига до 38 милиона тона годишно, според данни на EPA. За щастие малките промени в ежедневието могат да доведат до голяма промяна. Потърсете начини да станете пестеливи и по-интелигентни относно съхранението и консервирането на храна.

28. Не пийте бутилирана вода
На депата вече има повече от 2 милиона тона пластмасови бутилки. Разграждането на тези бутилки отнема повече от 1000 години.

29. Засадете собствена зеленчукова градина
Няма по-голяма радост от собствено отгледани пресни домати и зеленчуци в задния ви двор.

30. Присъединете се към местни аграрни общности
Ролята на една такава общност е да свърже директно потребителите с производителите на сезонни храни. По този начин ще помогнете на фермерите да поддържат дейността си, докато консумирате местно произведени храни - един доказан начин за намаляване на въглеродния отпечатък.

31. Започнете да компостирате
Трансформирането на хранителни отпадъци и изрезки в свежа, богата на хранителни вещества почва дава тласък на развитието на домашна градина. Приблизително между 20 и 30 процента от това, което обикновено изхвърляме, може да бъде използвано за наторяване. Този процес предлага огромни ползи и на градско ниво. Програмата за компостиране в Ню Йорк създава „черно злато“ под формата на богата почва, спестява пари за транспортиране на органични отпадъци до депа и дори генерира енергия от метан.



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: