Опитите да се ограничи дистанционната работа се сблъскват с трудности

Опитите да се ограничи дистанционната работа се сблъскват с трудности Снимка: ellediufficio.it

Полезни в периода на пандемията, практиките „home office” и „smart working” се превърнаха в клопка за много компании.

Apple съобщи на служителите си, че трябва да работят „присъствено” поне 3 дни в седмицата, за да се запази „личното сътрудничество, което е толкова важно за нашата култура“. Практиката трябва да започне от 5 септември, като „задължителните” присъствени дни ще бъдат вторник и четвъртък, плюс един по избор на екип-мениджърите, пише Financial Times, позовавайки се на копие от вътрешното разпореждане.

Според документа, ръководството на Apple се надява по този начин „да подобри способността ни да работим гъвкаво, като същевременно се ангажираме да слушаме, да се адаптираме и да растем заедно”.

Apple веднаж вече свири „сбор” на работната си сила през юни миналата година, но бързо го отмени заради втората вълна на Covid-19. 

Политиката за връщане към присъствена работа отразява трудностите, с които са се сблъскали много големи компании от Силиконовата долина по време на пандемията. Всъщност много служители искат да запазят дистанционните условия на работа, които първоначално приеха като разпореждане. 

Настоявайки сега за обратното, работодателите с право се опасяват, че могат да загубят много талантливи специалисти. Така например, директорът на отдела за машинно обучение в Apple смени местоработата си, като в прощалния си имейл посочва, че е против политиката за връщане в офиса. 

Марк Зукърбърг обаче насърчава екипа си в Meta да работи дистанционно. Подкрепят го главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери, който се премести да живее в Лондон, и Ник Клег, президент на Meta по глобалните въпроси, който ще дели времето си между Обединеното кралство и Калифорния.

Още миналата есен Amazon съобщи на служителите си, че политиката за присъствена работа ще се решава на ниво ръководител екип, но предупреди, че всеки работещ дистанционно трябва да стигне до местоработата си в рамките на 24 часа, след като е повикан. 

Както винаги, Илон Мъск е много по-директен и решителен. През юни той забрани дистанционната работа в научно-проектантската секция и администрацията на Теsla и наложи „най-малко 40 часа седмично” присъствие в офисите. 

На обратния полюс е сайтът за пътувания Airbnb, с централа в Сан Франциско, който съобщи на служителите си през април, че са свободни да работят от всяка точка на страната, вкл. 90 дни в годината и от всяка точка на света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: