Обединеното кралство въвежда експериментално четиридневна работна седмица

Обединеното кралство въвежда експериментално четиридневна работна седмица Снимка: changerecruitmentgroup.com

Инициативата обхваща 70 компании и ще бъде най-голямата пилотна схема в областта на трудовия модел.

Организиран от група, която се бори за по-кратка работна седмица, но без намалени заплати, експериментът залага на 100% заплащане при 80% от сегашното работно време, плюс организация, която повишава продуктивността. Ще го ръководят учени от университетите в Оксфорд и Кеймбридж, както и експерти от Бостънския колеж в САЩ, в партньорство с мозъчния тръст Autonomy.

Участват най-разнородни компании - от разработчици на офис софтуер и фирми за набиране на персонал до благотворителни организации, малка пивоварна и местен магазин за риба и чипс. 

„Правим това, за да подобрим живота на нашия персонал и да бъдем част от една прогресивна промяна в света, която ще подобри психичното здраве и благополучие на хората“, казва един от бизнесмените в експеримента, подчертавайки, че периодът след ковид-кризата е „добро време” за изпробване на различни работни практики.

Други участници в проекта смятат, че той е част от „естественото развитие на начина, по който работим“, особено за работници с малко по-голям стаж, които отдавна са открили как да работят по-ефективно, за да вършат работата си за един ден по-малко. 

Всички са на мнение, че един почивен ден повече е чудесна мотивация за по-усърдна работа. Експериментът, включващ около 3000 работници от Обединеното кралство, е част от световна инициатива за четиридневна работна седмица и се провежда успоредно с подобни по-малки проекти в Ирландия, САЩ, Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

„Основата на идеята е, че на много работни места, особено на тези, с бели якички, се работи при ниска производителност, така че можете да съкратите работното време, без да навредите на бизнеса. Няма смисъл да се придържаме към една вековна система, базирана на времето”, казва Джулиет Шор, водещ изследовател в проекта, икономист и социолог в Бостънския колеж .

Тя признава, че идеята може да не е подходяща за всички работници и професии, например в сферата на здравеопазването и преподаването. Но там, където продуктивността може да се увеличи само с 10%, икономиката няма да пострада, тъй като четиридневният режим на работа ще доведе до по-малко болнични, по-малко напускащи и по-лесно привличане на нови служители.

Шефът на малка строителна фирма за набиране на персонал в строителството, който вече е експериментирал четиридневна работна седмица, казва, че производителността и печалбите се повишават, персоналът също е по-доволен.

"Определено съм по-мотивирана. Спя много по-добре и сутрин ставам много по-лесно", казва една служителка. Неин колега подчертава, че така прекарва повече време с дъщеря си, което му доставя удоволствие и освен това пести пари от такси за детската ясла. 

Проектът цели също да разбере дали по-добрият вариант са три почивни дни в края на седмицата, или един допълнителен почивен ден по средата ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: