Кои страни от ЕС са съдили лидерите си?

Кои страни от ЕС са съдили лидерите си? Снимка: https://pixabay.com/

Доналд Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, който получи криминални обвинения

Бившият лидер и настоящ републикански кандидат за президент през 2024 г.  пледира за невинен по 34 точки за фалшифициране на бизнес документи

Обвиненията са свързани с плащането на пари за мълчание на порноактрисата Сторми Даниелс по време на президентската кампания на Тръмп през 2016 г.

Но въпреки че Тръмп е първият американски лидер с криминални обвинения, той не е сам на международната сцена.

Много други демокрации са преследвали своите настоящи или бивши лидери.

Лидери, които са напуснали поста си след 2000 г., са били хвърлени в затвора или преследвани в най-малко 78 страни, включително Европа, според Axios.

В Хърватия бившият премиер Иво Санадер беше признат за виновен в корупция и осъден на 8 години затвор. В момента излежава присъдата.

Във Франция срещу двама бивши президенти са повдигнати обвинения.

Първият беше Жак Ширак - през 2011 г. той беше осъден за корупция и осъден на 2 години условно. Освен това той беше признат за виновен в злоупотреба, злоупотреба с доверие и присвоявания по време на мандата си като кмет на Париж.

Вторият беше Никола Саркози: през 2021 г. той беше замесен в корупция и търговия с влияние. Осъден е на 3 години затвор, 2 от които условно, които в момента обжалва.

В Германия това е Кристиан Вулф. Бившият президент се яви в съда, след като беше обвинен в получаване на услуги по време на работа, но беше признат за невинен през 2014 г.

В Италия бившият премиер Силвио Берлускони беше оправдан по обвинения за подкуп в три процеса през 2021, 2022 и 2023 г.

От влизането си в политиката през 1994 г. той има над 30 наказателни дела.

В Португалия бившият министър-председател Жозе Сократеш беше обвинен в корупция, но съдия ги отхвърли през 2021 г., оставяйки по-леки обвинения за пране на пари.

Но регионът, в който повечето страни преследваха бившите си лидери през последните две десетилетия, е Латинска Америка. В Перу например всички президенти с изключение на един от 1985 г. са арестувани или обвинени.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: