Вдовицата на Мандела: Глобалните лидери действат неадекватно

Вдовицата на Мандела: Глобалните лидери действат неадекватно Снимка: pixabay.com

Тя изрази дълбоката си загриженост за правата на жените и децата.

Граса Машел, международно известен защитник на равенството между половете и вдовица на бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела, заяви пред CNBC, че действията на глобалните лидери на кризата с COVIDd-19 са „неадекватни“.

Глобалната активистка, която е съавтор на отвореното писмо „Призив за действие“ за въздействието на кризата върху африканските жени, говори от родната си страна Мозамбик малко преди Южна Африка да затвори границите си. Граса Машел, която е и основател на Фондацията за развитие на общността в Мозамбик, специално разкритикува оттеглянето на САЩ от Световната здравна организация

Президентът (Доналд) Тръмп е лидер, чиято логика ми убягва. Тя не само е объркваща, но и... сякаш плува срещу световната вълна. СЗО сега е инструментът, който обединява цялата световна общност, за да получи насоки, да получи указанията как трябва да се справим с пандемията, и това е моментът, в който Тръмп премахна подкрепата за СЗО“, каза тя.

Няма никаква логика според мен", добави Машел. „Но както знаете, имаше много призиви той да се опомни и да преосмисли и промени позицията си“, каза тя.

Висш служител на администрацията в Белия дом заяви пред CNBC, че президентът е бил категоричен, че СЗО трябва да се реформира

Основателката на тръста Graça Machel Trust, който отбелязва своята 10-годишнина чрез нови програми, насочени към справяне с неравенството, каза също, че е дълбоко загрижена за въздействието на пандемията върху правата на жените и децата.

Само няколко месеца ни върнаха години назад, някои твърдят, че сме десетилетие назад от напредъка, който постигнахме, печалбите бяха подкопани. И много по-тревожното е, че отговорите, които получаваме, са слепи по отношение на пола“, каза тя.

Граса Машел вярва, че успехът не може да бъде постигнат, ако жените „не стоят в центъра на препроектирането и реинженеринга на обществата, които трябва да изграждаме заедно след коронавируса“.

Бивш борец за свобода и първи министър на образованието в родния си Мозамбик, Машел също така е натрупала уникален опит в лидерството като първа дама на две отделни държави.

Първоначарно е омъжена за президента на Мозамбик Самора Машел, който загива в самолетна катастрофа през 1986 г., по-късно Граса Машел става първата дама на Южна Африка след брака си с Мандела през 1998 г. Тя каза пред CNBC, че е имала щастието да е много близо до две „необикновени човешки същества“.

Това, на което ме научиха и което вземах от живота им, е тази истинска способност да надхвърляш себе си и да посветиш живота си на общото благо, да създадеш пространства и възможности за свобода за всички“, каза тя.


 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: