С колко пари бихме живели щастливо?

С колко пари бихме живели щастливо? Снимка: investors.com

Проучване на университета Purdue показва, че цената на щастливия живот е най-висока в САЩ, където средният американец би желал годишен доход от $ 284 167 (€ 261 021)

На второ място е Иран, с желан годишен доход от € 219 837, посочва Euronews Business. С далеч по-малко биха били щастливи хората в страните на трета и четвърта позиция - Норвегия (€ 107 969) и Швейцария (€ 106 154). По-скромни са лондончани – жителите на скъпата за живот британска столица смятат, че за да живеят щастливо, им трябват € 94 490 на година. 

Въпросът с колко пари можем да живеем щастливо е вековно предизвикателство, но противно на идеалистичната максима, че щастието не се купува с пари, скорошни проучвания в Европа и САЩ показват, че за повечето хора парите са решаващо условие за щастлив живот

Като цяло, финансовите желания на американците са много по-високи от тези на европейците, чиито представи за щастлив живот обаче се свързват с доходи в много широка амплитуда – западноевропейците гравитират около желанието за € 91 561 годишен доход, докато в Източна Европа биха се смятали за щастливи, ако печелят годишно по около € 41 202. 

Анкетираните в Европа поставят и финансов минимум, посочвайки, че за щастлив живот изобщо може да се говори при годишен доход от € 50 000 нагоре в Западна Европа и от € 35 000 в източната половина на континента. 

Но какво всъщност е финансовото щастие? Американците обобщават, че това са доходи, които биха ви донесли свобода, сигурност и спокойствие. Като цяло, в тези понятия 67% от анкетираните включват възможността да плащат сметките си навреме. За 65% финансово щастие означава да живеят без дългове, 54% биха се чувствали щастливи, ако можеха да си позволят ежедневен лукс без притеснения и 45% свързват финансовото щастие с притежанието на собствен дом

Почти четири пети от анкетираните американци са на мнение, че финансовото щастие може да подобри здравето им. В същото време и в Европа, и в САЩ вярват, че повече пари от средната сума, осигуряваща щастливн живот, не биха донесли повече щастие на притежателите им. 

Времената обаче са трудни, така че 73% от американците смятат, че преживяват финансов стрес, докато несигурно финансово състояние и предпазливи разходи са декларирали 85% от европейците. 

Какво казват богатите? Според тях, да имате много пари само по себе си не носи щастие, но помага – отново повече в Западна Европа, отколкото в Източна. Възрастта също има значение - по-зрелите заможни хора се чувстват по-удовлетворени от живота от също толкова богатите под 35 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: