Колко печелят вашите колеги в чужбина?

Колко печелят вашите колеги в чужбина? Снимка: contractorcalculator.co.uk

С карантините и ограниченията си пандемията накара много хора да преосмислят отношението към своята професия – включително и къде биха искали да я практикуват.

Едно проучване на PricewaterhouseCoopers  (PwC) показва, че 20% от анкетираните в Европа и САЩ обмисля през следващите 12 месеца да сменят работната си позиция -примерно защото не отговаря на нуждите им или не предлага добър баланс между професионалния и личния живот.

Ако и вие сте сред тях, Euronews предлага един начин да се ориентирате - новият калкулатор на William Russell, който ще ви посочи каква заплата можете да получите с вашата професия в 38-те страни членки на Организацията за икономическо сътррудничество (ОИСР). Кръгът от професии в калкулатора включва широка гама – медицински сестри, лекари, бармани, графични дизайнери, счетоводители, учители, журналисти, полицаи, пожарникари и много други., т.е., от високо специализирани и квалифицирани професии, до такива, изискващи по-ниска степен на образование. 

Разбира се, важно е да се ориентирате и за разходите за живот в страната, в която бихте избрали да работите – и калкулаторът може да отговори и на този въпрос. Според данните в него, Швейцария, Исландия, Норвегия, Израел и Австралия са на първите 5 места по най-високи разходи за живот, а най-евтино може да се живее в Полша, Унгария, Мексико и Турция. Ето някои отговори по държави 

Като уеб-дизайнер (UX/UI) в САЩ най-добра средна годишна заплата - над $ 100 000. Европа предлага по-малко, но все пак уеб-дизайнът е най-добре платен в Швейцария ($ 88496), следвана от Великобритания ($ 64 478), Германия ($ 58 792), Ирландия ($ 52 076) и Люксембург – ($ 51 648). „На опашката” са Полша ($ 20 613), Унгария ($ 18 404),  Португалия (€17 769 долара), Гърция ($ 16 731) и Словакия – ($ 16 461), но Турция завършва списъка с едва $ 6 217 средна годишна заплата за тази професия.

Лекарите са най-добре платени в САЩ и Канада, докато в края на списъка се нареждат Мексико и Турция. В Европа професията печели най-добре в Норвегия, Швейцария, Италия, Холандия и Ирландия и значително по-зле в Гърция, Испания, Словакия, Португалия и Чехия.

Графичният дизайн води по възнаграждения в Швейцария, Литва и Норвегия, докато в края на списъка се нареждат Колумбия, Мексико и Турция.

Счетоводителите са напред със заплатите в Швейцария, Исландия и Австрия, докато услугите им се заплащат най-ниско в Гърция, Мексико и Турция.

В началото на тази година Съветът на ОИСР при решение за начало на разговори за приемане на нови членове, включително България, но страната ни засега не е включена в калкулатора. Конкретните цифри за средните заплати на множество професии в страните-членки на ОИСР можете да откриете тук: https://www.william-russell.com/international-health-insurance/work-abroad-calculator/.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: