Великденски обичаи по света

Великденски обичаи по света Снимка: thephuketnews.com

В празничните дни около Възкресение Христово хората по света са създали свои по-стари и по-нови традиции, за да отпразнуват силата на възраждащия се живот.

В опит да повишат информираността за намаляващата популация на местния торбест бозайник „билби”, сладкарите в Австралия напоследък заменят традиционния шоколадов заек с шоколадово билби, с твърдението, че част от приходите от продажбите на новия великденски символ се отделят в подкрепа на изчезващия вид. Така австралийците могат да се подсладят спокойно, със съзнанието, че помагат за биоразнообразието.

В понеделник, след Великден жителите на градчето О (Haux) в Южна Франция, разбиват повече от 4500 яйца в огромен тиган, за да направят мега-омлет за повече от 1000 души. Всяко семейство разбива яйцата у дома и всички се събират на площада, за да си направят обяд, вечеря и дори закуска, след целонощна дружеска веселба. 

В Унгария за Великден жените се обличат в традиционни носии и се пръскат с вода, дори се заливат с кофи – за здраве.

Във Финландия децата се маскират като вещици и обикалят по улиците с метли, в лов на лакомства. 

Шоколадът не върви много като лакомство в Папуа Нова Гвинея, така че дърветата пред църквите във Великденската нощ са украсени с пакети тютюн за дъвчене и цигари, от които вярващите могат да си вземат след службата. 

На Великден благочестивите католици във Филипините се саморазпъват на кръст и се бичуват. Вярват, че така очистват от греховете си не само себе си, но и света. Католическата църква се опитва да обезкуражи разпалените вярващи, за да не се наранят, но без особен успех. 

Снимка - gourmettraveller.com.au

По цял свят за Великден се боядисват пъстри яйца, но в Гърция традицията е да се боядисват само червени. От древни времена яйцето е символ на обновяването на живота, а посланието на червените яйца е победата над смъртта. 

В Норвегия Великден е време за криминални преивявания. Телевизионните канали давад криминални филми, а за празника излизат куп нови детективски романи. Норвежците бягат в планинските си вили и се потъват в света на престъпленията в книгите и филмите. Феноменът датира от 1923 г., когато точно по Великден криминален роман е предизвикал истински национален бум. 

Докато останалата част от света тръгва на лов за великденски яйца, в Отаго, Нова Зеландия, мъжете отиват на лов за зайци. Най-добрият ловец получава парична награда. Фауната на Нова Зеландия ежегодно се обогатява с нови 10 000 заека, които са сериозна заплаха за местните земеделци. 

Традицията в Чехия и Словакия е своеобразно ухажване, като момчетата потупват с върбови клонки момичетата „за здраве и хубост”. Дамите могат само да се надяват, че кавалерите няма да са твърде ентусиазирани.

За Великден всяка страна има своя вариант на козунака. В Румъния за този ден приготвят традиционния чийзкейк, наречен pască, който ухае на ром, портокалов ликьор и ванилия и се приготвя с много масло и стафиди. За румънците това е тяхното шоколадово яйце.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: