Сръбската опозиция си извоюва повторни избори в Белград след масови протести

Сръбската опозиция си извоюва повторни избори в Белград след масови протести

Сръбската опозиция протестира срещу изборите през декември и управляващата партия се съгласи да проведе повторен вот 2,5 месеца по-късно

Наблюдатели съобщиха за гласуване в автобусите, подкупване на избиратели и други нарушения


Белград ще проведе нови общински избори, това решение беше взето от управляващата Сръбска прогресивна партия (SNS), каза действащият кмет и вицепрезидент на тази политическа сила Александър Сапич, съобщава Vijesti.

Вдигнахме летвата [на легитимност]. Взехме решение в наша вреда, но не се страхуваме“, каза той.

От въвеждането на многопартийната система (90-те години) в Сърбия не е имало по-важни избори от тези, добави и.д. кмет на Белград. Според него, въпреки дебата за инфраструктурни проекти, основната тема на вота ще бъде „в каква посока ще върви Сърбия“.

Решението за преизбиране е победа, оцени ситуацията Добрица Веселинович, лидер на белградската листа на опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“. Тя подчерта, че победата е извоювана от опозиция, наблюдатели, гражданско общество, членове на избирателни комисии и други граждани, които са регистрирали фалшификации.


Общинските избори в Сърбия се проведоха на 17 декември 2023 г. Според официалните данни управляващата партия получава 46,75% от гласовете, основната опозиционна сила Сърбия срещу насилието (SPN) - 23,66%.

В Белград опозицията получи повече подкрепа - 39,93% от партията на президента Вучич срещу 35,39% от опозицията. Нито една коалиция не получи достатъчно гласове, за да състави правителство в Белград.

Още преди да бъдат обявени резултатите, наблюдатели и опозиционни политици обвиниха правителството в измама и атаки срещу независими наблюдатели.

Хора, които не живеят в Белград, бяха докарани да гласуват в автобуси, микробуси и коли, сякаш живеят в Белград“, посочи опозиционният лидер Мирослав Алексич. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: