За първи път от началото на войната: Съдът на ЕС отмени санкциите срещу руски бизнесмен

За първи път от началото на войната: Съдът на ЕС отмени санкциите срещу руски бизнесмен Снимка: БНР

Съдът взе предвид, че Шулгин e напуснал поста на генерален директор и се оттеглил от Съвета на директорите на 11 април 2022 г., след въвеждането на санкциите на Европейския съюз.

Съдът на ЕС за първи път удовлетвори иск от руския бизнесмен и генерален директор на Ozon Group Александър Шулгин за изключване на името му от обновените санкционни списъци на Европейския съюз, с което фактически отмени санкциите срещу него.

За това съобщава информационната агенция Униан.

Както се казва в решението на съда, при вземане на решението съдът е отчел, че Шулгин е напуснал поста генерален директор на Ozon Group и се е оттеглил от Съвета на директорите на 11 април 2022 г. - т. е. след налагането на санкциите на Европейския съюз.

В Съвета на ЕС се договориха, че няма да включват името на Шулгин в актуализираните списъци, които ще бъдат публикувани през септември, предвид слабостта на аргументите срещу бившия бизнесмен.

Александър Шулгин бе включен в санкционните списъци като ръководител на Ozon Group - водеща в Русия платформа в сферата на електронната търговия, която носи значителни приходи за руския бюджет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: