Защо Бил Гейтс купува толкова много земеделска земя

Защо Бил Гейтс купува толкова много земеделска земя Снимка: foxbusiness.com

Още през 2021 г. бившият изпълнителен директор на Microsoft беше посочен като най-големият земевладелец в САЩ и продължава да умножава плантациите си.

Това подхрани поредните  конспиративни теории, които изглежда вече съпровождат името му, с каквото и да се захване - милиардерът не може да направи нищо, без да си навлече конспиративния гняв на онлайн потребителите пише popularmechanics.com. С особено колоритни предположения е окичен „странният” интерес на Бил Гейтс към селското стопанство, като слуховете вече му приписват собственост на над 80% от земеделската земя в САЩ. 

Е, не е вярно. В телевизионно интервю миналата седмица Гейтс обясни, че е собственик на „едва” 1.1 милиона декара, разпръснати в 18 щата, което е около 1/4000 от селскостопанските площи в Съединените щати. Освен това, по думите му, той е само един от множеството супербогати, увлечени от тази практика. С това „оправдание” обаче, Бил Гейтс раздуха с нова сила конспиративната теория – защо го правят? Защо свръхбогатите купуват земеделска земя? 

Любителите на конспирацията не се задоволяват със старата бизнес-максима „Купувайте земя – не се произвежда нова”, но тя не е лош ориентир за тези, които търсят къде да инвестират парите си. Според Mother Jones, от 1940 г. до 2015 г. средната цена на земеделската земя се е увеличила шест пъти и тенденцията вероятно ще продължи, тъй като обработваемата земя в САЩ продължава да намалява поради натиска, свързан с климатичните промени. 

Супербогатите се насочват към инвестиции в селското стопанство поне от началото на новия век. Финансовата криза през първото му десетилетие предизвика истински бум на вложенията в земеделска земя, тъй като областите за инвестиции тогава станаха оскъдни а и несигурни. Завладявайки постепенно това привидно огромно, но всъщност ограничено инвестиционно поле, милиардерите вече са преобладаващо мнозинство сред собствениците на земеделска земя – и съответно, диктуват цените ѝ

Макар и малко по-късно – през 2013 г., Бил Гейтс също започва да инвестира своите милиарди (чрез компанията Cascade Investment) в селското стопанство поради стабилното нарастване на стойността му и ниската волатилност. Въпреки подозренията на мнозина, компютърният гений не прави нещо „нечувано” в притежаваните от него земи. Той не променя практиките, упражнявани в тях, а по-скоро действа като наемодател, оставяйки наемателите си - фермери да обработват земята както намерят за добре – дори да е в ущърб на околната среда. 

Същевременно, милиардерът е широко известен застъпник на „зелените практики”, борбата с климатичните промени и спасяването на планетата, но поне засега не ги съчетава с позицията си на едър земевладелец. Все пак при добро желание, в действията му може да се намери връзка между земеделието и екологията – от една страна Гейтс подкрепя залесяването, от друга е заинтересуван и от отглеждането на огромни количества царевица (върху огромни площи), предназначена за производството на биогорива.

Всъщност, обективно погледнато, разширяващата се земеделска собственост на Бил Гейтс и събратята му по портфейл има просто обяснение – богатите правят това, което е типично за класата им: подбират перспективни и устойчиви области за инвестиране в условията на съвременния капитализъм - колкото и това да не задоволява конспиративните подозрения. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: