Давос припомня: Богатите „богатеят” два пъти по-бързо от обикновените хора на Земята

Давос припомня: Богатите „богатеят” два пъти по-бързо от обикновените хора на Земята Снимка: rappler.com

Това подчертаха от Oxfam International, позовавайки се на данни за световния елит на най-богатите, които съставляват едва 1% от населението на света.

Организацията, която се бори с бедността, години наред засяга темата на срещите на Световния икономически форум (WEF) в Давос, предупреждавайки, че пропастта между богатите и „другите”, се задълбочава, с непредсказуеми последици. Затова новият изпълнителен директор на Oxfam Габриела Бухер написа в Twitter, че е в Давос, за да говори от името на 99% от жителите на света и призова: „Да сложим край на ерата „Оцеляването на най-богатите”. Време е да ги обложим с данъци, за да се борим с неравенството”.

Темата на настоящия форум в Давос  е: „Сътрудничество в един фрагментиран свят“, което мнозина разчитат като знак, че проблемите, нуждаещи се от глобални решения, се увеличават. В центъра на дискусиите са борбата с климатичните промени и руската инвазия в Украйна. В специалното си обръщение председателят  на ЕК Урсула фон дер Лайен днес обяви, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, „колкото е необходимо” и засвидетелства уважението си към украинския народ за неговата „морална и физическа смелост”. 

„Европа винаги ще бъде до вас“, каза фон дер Лайен и потвърди, че започвайки с € 3 милиарда, през 2023 г. ЕС ще подкрепи Украйна с общо € 18 милиарда, предназначени за болници, училища, заплати и пенсии. Подчертавайки съпричасността на ЕС, Фон дер Лайен не скри удовлетвореността си, че „Европейският съюз се обедини, когато беше най-важно“

Като част от отношението към Украйна, на форума присъства съпругата на украинския президент Олена Зеленска. В изявлението си днес сутринта тя се фокусира върху ядрената заплаха, която представляват действията на Русия, като заяви: „Няма да допуснем нов Чернобил”.

Наблюдателите на форума не пропускат да коментират и две знакови отсъствия. Илон Мъск не е в Давос, но написа в Twitter: „Предполагам, че има полза от някакъв смесен правителствен и търговски форум. WEF все пак някак ме дразни, но съм сигурен, че всичко е наред”. Другият „отсъстващ” е финансистът Джордж Сорос, който също използва Twitter, за да обясни, че е възпрепятстван заради други ангажименти.

Позовавайки се на своя кореспондент, Еuronews подчертава, че мерките за сигурност в Давос, където до 20 януари е съсредоточен световният политически и икономически елит, както и журналисти от цял свят, са изключително „затегнати” – швейцарската армия и полиция могат да се видят навсякъде, а шумът от непрестанно патрулиращите хеликоптери вече се приема като „нормален” звуков фон на срещата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: