Гейтс не подкрепи Мъск и Возняк по въпроса за изкуствения интелект

Гейтс не подкрепи Мъск и Возняк по въпроса за изкуствения интелект Снимка: https://pixabay.com/

Бил Гейтс: Спирането на разработването на системи с изкуствен интелект няма да реши проблемите

В края на март Мъск, Возняк и повече от 1000 други представители и експерти в ИТ индустрията призоваха за спиране на обучението за напреднали невронни мрежи за шест месеца, докато не се появят общи протоколи за сигурност. Гейтс казва, че това няма да реши проблема

Основателят на Microsoft Бил Гейтс не подкрепи призива за спиране на разработването на усъвършенстван изкуствен интелект (ИИ), отправен от бизнесмена Илон Мъск, съоснователя на Apple Стив Возняк и повече от 1000 експерти от индустрията.

„Не мисля, че искането на една определена група да спре [разработката] ще реши проблемите“, каза Гейтс в интервю за Ройтерс.

Технологиите имат огромни предимства и вместо да спираме развитието си, си струва да се съсредоточим върху това как най-добре да използваме разработките в областта на изкуствения интелект, каза той. Също така, според Гейтс, вие трябва да "идентифицирате рискови области".

Коментирайки призива на експертите, бизнесменът каза, че не разбира как може да бъде реализиран. Той също така изрази съмнение, че всички страни ще бъдат готови да спрат изследванията.
 

В края на март беше публикувано отворено писмо от експерти и представители на ИТ индустрията. Авторите предупреждават, че AI системите с човешки интелект могат да представляват опасност за обществото и се съмняват дали хората трябва да „рискуват да загубят контрол над цивилизацията“.

Те призоваха всички лаборатории за изкуствен интелект да спрат системите за обучение, по-мощни от GPT-4, за поне шест месеца, докато не бъдат създадени общи протоколи за сигурност; в призива се посочва, че ако това не може да стане бързо, властите "трябва да се намесят и да наложат мораториум".

Мъск, който подписа призива, припомни анекдота за технолози агностици, които разработиха изкуствен суперинтелект, за да разберат дали има Бог. Когато зададоха този въпрос, ИИ отговори: „Сега има“.

В края на март Гейтс публикува статията „Епохата на ИИ започна“, в която очертава своята визия за бъдещето на изкуствения интелект.

Бизнесменът го нарече революционно постижение в областта на технологиите, като отбеляза, че иновативните технологии ще могат да променят работата на цели индустрии, включително селското стопанство, образованието и здравеопазването, но обърна внимание на многобройните рискове, свързани с невронните мрежи.

По-специално, Гейтс каза, че с развитието на технологиите рискът от заплаха от хора, "въоръжени с изкуствен интелект", се увеличава.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: