ЕС и G 7 обмислят таван на цената на руския петрол от $ 60 - $70

ЕС и G 7 обмислят таван на цената на руския петрол от $ 60 - $70 Снимка: globalnews.ca

Страните могат да се договорят за нивото на ограничението още днес, 23 ноември, научи The Wall Street Journal (WSJ).

Страните от G 7 (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада) обявиха въвеждането на таван на цените на руския петрол през септември. Решението влезе в осмия пакет санкции на ЕС и означава, че ако Русия откаже да продава петрол на определени цени, ЕС ще я лиши от застрахователни и транспортни услуги

Мярката влиза в сила от 5 декември, заедно със санкциите от шестия пакет, предполагащи ембарго върху руския петрол - забрана за покупка, внос и транзит на суров петрол и някои петролни продукти от Русия.  Съюзниците определиха 45-дневен преходен период, в който ще може да се доставя руски петрол, натоварен преди 5 декември и доставен преди 19 януари.

Идеята за въвеждане на таван на цените е на американските власти, които се надяват по този начин да избегнат рязък скок на цените на петрола, отбелязва Bloomberg. Сега страните от G 7 бързат да въведат таван на цените, преди ембаргото да влезе в сила, казват източници на WSJ.

През октомври Bloomberg съобщи, че администрацията на Джо Байдън е преразгледала своя план за таван на цените, който предвиждаше лимит от $ 40 - $ 60, но повечето купувачи на руски петрол, включително Китай, Индия и Турция, отказаха да се съобразят и САЩ трябваше да променят условията.

Вчера руският вицепремиер Александър Новак каза, че Русия би предпочела да намали производството на петрол, отколкото да го доставя на страни, които поддържат тавана на цените. 

Според Международната агенция по енергетика руската петролна индустрия ще трябва да намали производството през 2023 г. с 1,4 милиона барела на ден. По този начин средният добив на година ще падне до 9,6 милиона барела на ден - нивото от края на 2000 г

От началото на войната доставките на руски петрол за Европа са намалели с 90%, посочва Bloomberg. Днес Русия доставя на ЕС само 95 000 барела на ден. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: