Белият дом подкрепи конфискацията на $ 300 милиарда замразени руски активи

Белият дом подкрепи конфискацията на $ 300 милиарда замразени руски активи Снимка: 1lurer.am

В меморандум на Съвета за национална сигурност (NSC) на САЩ до Конгреса се казва, че президентската администрация приветства „по принцип” такава законна възможност

„Законопроектът ще предостави на изпълнителната власт правомощията, необходими за изземване на руски суверенни активи в полза на Украйна“, се казва в меморандума. Според вчерашна публикация на Bloomberg, въпросът ще бъде обсъден на среща на G7 преди втората годишнина от началото на войната в Украйна. 

За да обоснове позицията си, американското правителство е възложило на три работни групи в срок до 24 февруари 2024 г. да проучат начините за конфискуване на руски активи, пише Financial Times (FT). Канада, Великобритания и Япония са се присъединили към инициативата, докато Германия, Франция и Италия настояват за прецизиране на законността на процедурата..

Според FT се разглеждат различни варианти - от директна конфискация и изразходване на замразените руски активи, до използване на приходите от тях или представянето им като обезпечение за заеми. В края на миналата година Кремъл предупреди, че ако конфискацията се осъществи, ще отговори с реципрочни мерки към „списък с американски, европейски и други активи”.

Идеята отдавна е предмет на дискусии, но САЩ засилиха разглеждането на въпроса предвид отслабването на финансовата подкрепа за Украйна, казват източници на The New York Times. От октомври Американският конгрес не може да постигне съгласие за отпускането на $ 61,4 милиарда помощ за Киев. 

От друга страна, решението на ЕС да предостави на Украйна пакет от € 50 милиарда помощи беше блокирано от Виктор Орбан. Унгарският премиер обаче заяви вчера, че би се съгласил, ако средствата се разпределят и гласуват по години, което ще му даде възможност всеки път да блокира стъпките на ЕС, поставяйки условия в полза на Унгария.

Според Европейската комисия, през 2022 г. в страните от G7, ЕС и Австралия са замразени активи на Централната банка на Русия на стойност € 260 милиарда, голямата част от които (около € 191 милиарда) са в белгийския депозитар Euroclear.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: