Си Дзинпин подкрепя Путин срещу разширяването на НАТО в Източна Европа

Си Дзинпин подкрепя Путин срещу разширяването на НАТО в Източна Европа Снимка: globaltimes.cn

Двамата лидери проведоха виртуална среща и отбелязаха подобряването на отношенията между Китай и Русия до "безпрецедентно ниво".

Президентите похвалиха отношенията си, които Владимир Путин определи като пример за междудържавно сътрудничество през 21-ви век.

„Създаден е нов модел на сътрудничество между нашите страни, базиран между другото на принципи като ненамеса във вътрешните работи, зачитане на взаимните интереси, решимост общата граница да се превърне в пояс на вечния мир и добросъседство“, каза Путин. 

Инициативата за разговора дойде от Пекин, „притеснен”, както и руския президент, от „безмилостното разширяване на НАТО” на изток и приближаването на Североатлантическия алианс до границите на Русия, отбелязва ВВС. 

Си Дзинпин благодари на руския президент за подкрепата в усилията на Китай да защити свои ключови национални интереси и категорично се противопостави на опитите да се забие клин между двамата. Като отбеляза, че се срещат за тридесет и седми път от 2013 г., китайският лидер каза, че двете страни „защитават истинското значение на демокрацията и правата на човека“.

Заиграването с демокрацията и човешките права не е случайно и за двете страни. Китай е изправен пред санкции за политиката си срещу малцинствата, за репресиите срещу продемократичното движение в Хонконг и предизвикателствата срещу сигурността на Тайван. От своя страна Русия търпи санкции за анексирането на украинския полуостров Крим и за отравянето и лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални.

Путин каза още, че ще бъде на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин през февруари, така че е първият лидер на друга нация, който потвърди присъствието си на събитието, след съобщенията за дипломатическия бойкот от страна на САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и др. Си Дзинпин призна, че очаква с нетърпение да започне нова глава в отношенията между Китай и Русия и отново нарече Путин „най-добър и най-близък приятел“.

И двамата лидери изразиха загрижеността си относно „активността на американците за преконфигуриране на настоящата ситуация в Азиатско-Тихоокеанския регион” и подчертаха негативната си оценка относно създаването на нови съюзи в тази част от света, информира съветникът на руския президент, Юрий Ушаков. По думите му, Влдимир Путин и Си Дзинпин са изразили убедеността си, че НАТО "подкопава основите на режима за неразпространение на ядрено оръжие” и увеличава напрежението в региона. 

Руският президент получи подкрепата на своя китайски колега и във връзка с искането си към Вашингтон за "гаранции за правна сигурност", които САЩ трябва да дадат на Русия във връзка с разширяването на НАТО на изток и разполагането на войски в Украйна и други съседни на руската федерация  държави  – акт, на който Русия остро се противопоставя, макар че Украйна е заявила желанието си да се присъедини към НАТО още през 2002 г.

Преди виртуалната среща говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че руският и китайският лидер ще се справят с напрежението в Европа и определи двете страни като "съюзници". „Виждаме много, много агресивна реторика от страна на НАТО и Съединените щати и това изисква дискусия между нас и китайците“, защити руската позиция говорителят.

Съобщението за разговора между лидерите на Русия и Китай дойде ден след срещата на външните министри на страните от G-7, проведена в неделя в Ливърпул. Седемте най-силни икономики направиха поредна демонстрация на единството на Запада срещу Русия и Китай

За първи път във форума наG-7 участваха страните от АСЕАН, като част от плановете за иницииране на нова „индо-тихоокеанска икономическа рамка“ – пореден опит да се намали влиянието на Китай в региона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: