Европейската комисия препоръчва ценови таван на природния газ до € 275/MWh

Европейската комисия препоръчва ценови таван на природния газ до € 275/MWh Снимка: uk.investing.com

Споровете продължиха няколко месеца и окончателният проект на ЕК, който Bloomberg видя, обяснява принципите на новия механизъм:

„Целта на инструмента е да заглади скокове на цените до изключително прекомерни стойности, но не и да промени структурно нивото на цените. Събитията от август 2022 г. могат да служат като еталон за определяне на нивото на интервенции“. 

Това би трябвало да означава, че механизмът ще предотврати резки скокове на цената на газа и нарастването ѝ до непосилните стойности от това лято. Въпреки това в противоречията, породени от този проблем, изглежда спечелиха страни, които са против ограничението, като Германия и Холандия. Това предполага, че механизмът рядко ще работи.

Интервенциите спрямо цените ще се извършват при две условия, обясни във вторник вечерта европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон: ако фючърсната цена на холандския TTF за следващия месец надвиши € 275/MWh и ако разликата между тавана и световната цена на LNG надхвърли € 55 за 10 последователни търговски дни.

През август фючърсната цена на нидерландския TTF достигна € 340/MWh, а нивото от € 275, на което сега е решено да се постави тавана, надхвърли шест търговски дни.  

Ако страните от ЕС одобрят механизма, той ще важи една година, считано от 1 януари. Според Симсън той е "внимателно проектиран да бъде ефективен, без да компрометира сигурността на доставките, функционирането на енергийните пазари на ЕС и финансовата стабилност".

Държавите, които се противопоставят на ограничението, заявиха, че то може да намали предлагането, да насърчи прекомерното потребление и да създаде правни рискове, свързани със съществуващите договори. От друга страна, няколко дипломати, пожелали анонимност, казаха пред Reuters, че договорените условия ще разочароват повечето страни, които искат по-строги ограничения, очаквайки таван от € 150 - €180/MWh. 

„Иначе ще имаме таван на хартия, който никога няма да се приложи на практика“, коментира дипломат, участващ в преговорите на страните от ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: