Президентите на САЩ и Китай: „Да намерим правилната посока“

Президентите на САЩ и Китай: „Да намерим правилната посока“ Снимка: anews.com.tr

Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин потвърдиха днес готовността си да намалят напрежението, което доведе отношенията на двете най-големи иконоики в света до най-ниската им точка.

В навечерието на срещата на лидерите  на страните от G 7, която започва утре на остров Бали, двамата президенти изразиха желание да променят това, пишат световните медии. 

Байдън заяви, че би желал да запази отворени „комуникационните лини” между САЩ и Китай, за да могат двете страни да споделят отговорностите си пред света и да управляват различията си така, че да предотвратят конкуренция или нещо, което „прилича на конфликт”.

„Трябва да намерим начини да работим заедно по належащи глобални проблеми, които изискват нашето сътрудничество“, каза американският президент, а Си Дзинпин почерта: „Светът е на кръстопът. От тук накъде? Това е въпрос, който вълнува не само нашите умове, но и всички страни. Светът очаква Китай и Съединените щати да управляват отношенията си правилно“.

Китайският президент не скри радостта си от срещата с Джо Байдън, с когото имаха близки отношения, като вицепрезиденти. Освен това Си Дзинпин изрази желанието си да проведе „откровен и задълбочен разговор“ по въпроси от стратегическо значение за отношенията между САЩ и Китай на регионално и глобално ниво. Байдън допълни, че се надява да очертаят ясно своите „червени линии” по важни и за двете страни въпроси.

Двамата лидери направиха тези изявления в началото на срещата си, която беше достъпна за пресата и се проведе в хотел Mulia, където е отседнала китайската делегация, на 10 минути от хотел Grand Hyatt, където е настанен Джо Байдън с екипа си.

Очаква се срещата им да мине без конфронтация и да разведри напрежението между двете страни, утежнено от различните им позиции по отношение на войната в Украйна, но повече заради кризата в Тайванския проток и ограниченията, наложени от Вашингтон върху износа на оборудване, необходимо за производството на полупроводници в Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: