Страните от G7 и Австралия ще ограничат цената на руския петрол

Страните от G7 и Австралия ще ограничат цената на руския петрол Снимка: knowledge.energyinst.org

Според Reuters, през последние седмици са водени интензивни преговори за въвеждането на ценовия таван, който трябва да влезе в сила на 5 декември.

Агенцията допълва, че това ще повиши стабилността на пазара и ще улесни спазването на санкционните ограничения. Точната фиксирана цена ще бъде определена през следващите седмици, като страните от голямата седморка редовно ще я преразглеждат, „съобразно нуждите”, съобщи за Reuters запознат източник.

В началото на ноември Министерството на финансите на САЩ смекчи механизма за прилагане на пределни цени на руския петрол. Режимът на санкции няма да засегне всички кораби с руски петрол, които са били натоварени преди 5 декември и ще бъдат разтоварени преди 19 януари, пише The Wall Street Journal.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страните, които се присъединят към тавана на цените. Сред тях определено няма да бъдат най-големите купувачи на руски петрол - Китай, Индия и Турция. Самият факт, че се въвеждат подобни ограничения обаче           , ги облагодетелства, тъй като на фона на фиксираните цени, те ще могат по-лесно да договарят значителни отстъпки за своите доставки на руския петрол. 

В отговор на руската инвазия в Украйна, страните от от G7 (САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада) наложиха санкции на Русия, която от своя страна ги включи в списъка на "недружелюбните държави". През март Седморката единодушно отхвърли искането на руския президент Владимир Путин доставките на руски газ да се заплащат в рубли. Към това решение се придържат и повечето страни членки на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: