Лавина от оставки в ръководството на „Роснефт”

Лавина от оставки в ръководството на „Роснефт” Снимка: dailysabah.com

Същевременно стана ясно, че САЩ предлагат структура, която да сложи таван на цените на петрола.

След оставката на бившия немски канцлер Герхард Шрьодер, който беше председател на съвета на директорите от 2017 г., високите етажи на „Роснефт” търпят още кадрови трусове. Напуснали са двамата първи вицепрезиденти, вицепрезидентът по търговия и логистика, вицепрезидентът по нефтогазови услуги и ръководителят по продажби на дребно, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на анонимни източници.

Авторитетната медия коментира, че всички оттеглили се са постъпили в „Роснефт” след престижни кариери в чуждестранни петролни гиганти като ExxonMobil, BP и др. Изданието предрича криза в „Роснефт” след напускането на двамата първи вицепрезиденти – най-опитните заместници на генералния директор Игор Сечин. 

От „Роснефт” заявиха за The Wall Street Journal, че не са уведомени за напускането на чуждестранните вицепрезиденти. 

Междувременно на срещата на страните от G7 финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е предложила да се създаде картел за определяне на ценови таван при покупки на нефт. 

Според The New York Times мярката ще накара чуждестранните компании да плащат за руския нефт значително по-ниско от световните пазарни цени. Джанет Йелън заяви, че политиците обсъждат вторични санкции за страни и компании, които не биха се съобразили с ценовите рамки, но за момента действията по въвеждането им не са съгласувани.

„За това е необходим крупен картел, може би само ЕС няма да е достатъчен”, казва Йелън. По думите ѝ, целта е да се обезпечи предлагането на известни количества руски нефт на пазара и същевременно да се задържат световните цени на ниско ниво. Йелън предупреди, че стъпката може да предизвика застой в икономиките и да повлияе на инфлацията

По-рано представител на Финансовото министерство на САЩ каза пред Reuters, че на срещата на G7 ще се обсъжда и налагането на мита за руския нефт като алтернатива на ембаргото, с цел да се ограничат доходите на Москва от износа на петрол. Така че оттеглянето на такъв внушителен контингент висши мениджъри от „Роснефт” изглежда „спасява” или тях, или компанията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: