Тече обратното броене до началото на футболния мондиал в Катар

Тече обратното броене до началото на футболния мондиал в Катар Снимка: swissinfo.ch

Страната живее шест години под знака на подготовката, последните три от които - в условията на политическата блокада, наложена от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет.

Това обаче направи Катар по-самостоятелен, продоволоствието му – по-независимо. Страната се готви да посрещне състезатели и футболни фенове от цял свят и вече има крави, докарани със самолет и отглежда зеленчуци в климатизирани оранжерии

Всяка друга държава сигурно би се разорила – но с третото по големина в света находище на петрол и природен газ, тук пари не липсват. Разходите за Световната футболна купа обаче са политическо решешение и в Катар не е препоръчително темата да се обсъжда. 

Две седмици до старта на мондиала, атмосферата тук е фантастична, разказват пред swissinfo.ch швейцарски специалисти и учители, работещи в Катар. Из Доха се веят знамената на много държави, огромни футболни плакати висят по фасадите на небостъргачите. Всички говорят за турнира, химнът на Световното първенство звучи навсякъде, магазините продават всевъзможни продукти за фенове и страната в Персийския залив очевидно на свой ред е обхваната от треската „Футбол”.

Coupe du monde 2022 : le Qatar essuie les critiques mais tient son Mondial  de football
Снимка - sudouest.fr

Въпреки това, швейцарската общност се съмнява в готовността на Катар да  посрещне фенове от целия свят. С най-висок доход на глава от населението в света, Катар се смята за най-напредналата арабска страна, но като цяло, местните хора са резервирани към чужденците и нямат никакъв проблем да им кажат какво да правят и какво да не правят в страната им. 

В Катар например, не харесват хора, които се докосват на обществени места – независимо дали са съпрузи, които се държат за ръце. Интересно как ли ще реагират, ако  при 30-градусовите температури туристките не са с покрити рамене или ако в радостта си от победен гол, футболни фенове наскачат един върху друг и се разцелуват на обществено място. 

Може би все пак най-добрият съвет е древната максима - "Ако си в Рим, живей като римляните", т.е., съобразявай се с местните нрави. Така или иначе, Доха ще бъде в светлината на прожекторите през идващите няколко седмици и мнозина се надяват, че освен много туристи и приходи от туризма и рекламите, Световното първенство ще донесе и промяна в страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: