Древна арена разкрива, че хората са играли футбол преди 1300 години

Древна арена разкрива, че хората са играли футбол преди 1300 години Снимка: www.historyallday.com

Според учените, разкритото игрище датира от Ацтекската империя

Екип от изследователи от Националния институт по антропология и история (INAH) в Мексико наскоро откри забележителности в щата Гереро, показващи, че футболът е с нас от по-дълго, отколкото сме предполагали.

Учените се натъкнали на останките от игрално поле и разкритите елементи са много подобни на нашето съвременно футболно игрище. С обединени усилия, археолозите и историците от екипа заключили, че историческото игрище е на около 1300 години.

Споменатата проучвана зона се намира в района на Коста Гранде в Гереро, а игрището е открито на участък от 79 акра земя в рамките на община, наречена Текпан де Галеана.

Оказва се, че екипът е получил новини, че местни жители в района са открили малки могили на земята си и учените не са били сигурни какво ще намерят. Въпреки това, тридневната експедиция проправи пътя за безпрецедентно откритие – древно спортно игрище и отдавна забравен град.

Археолозите са сигурни, че маркировките на терена не са случайни или причинени от естествено земно формиране. Съдейки по руините на жилищни постройки около терена, те са сигурни, че това са изкуствени съоръжения, създадени от хора. Освен това, повърхностното проучване на района разкрива общите маркировки на древна комуна.

Учените са открили общо 26 умишлено изградени могили, като 25 от малките са подредени в кръг, а една по-голяма, висока около 74 метра, представлява централната част. Освен могилите и игрищата, екипът открива и археологически доказателства за водни цистерни, жилищни сгради и надгробни плочи.

Но как изследователите са успели да определят, че историческото място е на 1300 години? Всичко е благодарение на керамични артефакти. След въглеродно датиране на историческите керамични предмети, които откриват, археолозите могат да кажат, че изследваният град е бил обитаван между класическия и посткласическия период (200 – 1521 г. сл. Хр.).

Освен това историците от екипа откриват твърдения, свързани с този регион и град в ръкопис от 16-ти век, наречен Мартикула де Трибутос (Matrícula de Tributos). Той съдържа записи за градовете и древните племена на Мексико, преди да бъде завладяно от испанците.

Въз основа на това има много сериозни индикации, че въпросният град се е наричал Апанкалекан. Бил е едно от историческите селища, съществували в този район преди повече от хиляда години. Така за изследователите станало лесно да свържат Апанкалекан с откритите руини.

Подобно на САЩ, които преди са били териториална земя на червените индианци, регионът Гереро в Мексико е бил до голяма степен зает от Империята на ацтеките. И така, Апанкалекан със сигурност е бил един от многото градове на Ацтекската империя и игрищата най-вероятно са били за игри с топка в Мезоамерика.

Според историята, тези игри с топка са имали ритуални нюанси и руини от подобни игрища за игри с топка са открити и на други древни места в Мексико, населени преди от ацтеките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: