Какво трябва да знаете, ако решите да гледате футболния Мондиал 2022 на място

Какво трябва да знаете, ако решите да гледате футболния Мондиал 2022 на място Снимка: football.london

От 20 ноември до 18 декември футболът отново ще превземе света - този път от Катар.

Страната домакин има редица специфични изисквания към футболните фенове, които лесно могат да ви докарат неприятности, ако не сте информирани преди тръгване,  предупреждава Euronews. 

Първо и най-важно - трябва да притежавате Hayya Card - форма на „фенски” идентификационен номер, която позволява пребиваване в страната от 1 ноември до 23 декември. Дори и да не планирате да присъствате на някой от мачовете, картата ще ви трябва. Можете да я използвате за многократни влизания в Катар по време на Световното първенство и при поискване, ще ви бъде разрешено да останете в страната до 23 януари 2023 г.

Притежателите на билети за мачовете могат да кандидатстват онлайн, през Hayya Portal, за да доведат със себе си още трима души, които нямат билети за първенството. Освен това Hayya Card позволява безплатен достъп до обществен транспорт в дните, когато има мачове, вкл. автобус, метро и трамвай.

Не трябва да представяте PCR или бърз антигенен тест, нито пък документ за ваксинация срещу COVID-19. Не е необхоимо и да се регистрирате в здравното приложение на правителството, както беше доскоро. Струва си обаче да инвестирате в полица за туристическа здравна застраховка, която покрива периода на вашето пътуване и всички планирани дейности. Катар има добри спешни медицински служби, но частното лечение не е евтино.

Независимо дали посещават даден мач, резервациите за нощувка в периода на първенството минават само през официалния уебсайт на оторизираната агенция за резервации в хотели, вили, апартаменти и фен-селища. Ако ще останете в страната повече от 24 часа, ще трябва да потвърдите резервацията си, когато кандидатствате за вашата карта Hayya.

Законите в Катар са много различни, особено когато става въпрос за алкохол и електронни цигари. Алкохолът ще бъде достъпен за посетители само в лицензирани хотелски ресторанти и барове. Очаква се да можете да купувате алкохолни напитки и във фен зоните по време на мачове, но не и от магазини. Възрастта, която позволява консумация на алкохол, е 21 години, а вносът на алкохол в Катар е незаконен. Забранен е и вносът и използването на всякакъв вид електронни цигари. Специално вейпингът е забранен от 2014 г. и практикуването му може да ви донесе глоба до 10 000 риала (около € 2694) или дори затвор. 

Хомосексуалните връзки също са незаконни, а интимности на обществени места, независимо от сексуалната ориентация, се считат за обида. Страната-домакин на футболния мондиал казва обаче, че „всеки е добре дошъл“ и не предвижда ограничения за приятели или несемейни двойки, които отсядат в една и съща хотелска стая. Като любител на футбола, на вас остава да прецените струва ли си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: