QatarEnergy спря да изпраща танкери през Червено море

QatarEnergy спря да изпраща танкери през Червено море Снимка: euromenaenergy.com

Решението на един от най-големите износители на втечнен природен газ вероятно ще засегне световния пазар на втечнен природен газ (ВПГ)

През уикенда Катар задържа своите танкери AlGhariya, AlHuwaila, AlNuaman и RasLaffan с ВПГ, след като американски и британски сили извършиха въздушни и морски удари по Йемен в отговор на атаките на хутите срещу кораби в Червено море. 

Източник, запознат пряко с въпроса, каза днес пред Reuters, че въпреки спрените танкери, производството продължава  по план и обясни: „Това е пауза, за да получим съвет за сигурност. Ако преминаването през Червено море остане небезопасно, ще минем през нос Добра надежда“ - значително по-дългия маршрут в южния край на Африка.

От миналия месец няколко кораба за ВПГ вече промениха курса си, докато други продължиха да плават покрай Йемен през Червено море и Суецкия канал – част от маршрута, по който преминава 15% от световния корабен трафик. Под обстрел попадна и руски танкер, но впоследствие хутите обясниха, че нападението е станало „по грешка”.

През 2023 г. Катар, вторият по големина износител на ВПГ в света, е доставил повече от 75 милиона метрични тона гориво - 14 милиона тона за Европа, и 56,4 милиона тона за Азия. В петък спот цените на ВПГ в Азия паднаха до седеммесечно дъно от $ 10,10 за милион британски топлинни единици, подкрепени от стабилните нива на съхранение както в Европа, така и в Североизточна Азия.

Отново в петък цените на петрола се повишиха с 1%, заради опасения, че войната между Израел и Хамас и свързаните с нея напрежения в Близкия изток могат да нарушат доставките, но днес останаха стабилни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: