Белгия разследва корупция в Европейския парламент

Белгия разследва корупция в  Европейския парламент Снимка: ЕР

Подозренията са, че държава от Персийския залив се е опитвала да влияе на решения на ЕП чрез подкупи и подаръци на евродепутати и техните екипи.

След обиски в 16 обекта, при които са конфискувани € 600 000, компютърно оборудване и телефони, в петък вечерта белгийската полиция обави, че е задържала за разпит високопоставен депутат от Европейския парламент и още четирима души, съобщава Wall Street Journal.

Запознати със случая посочиха Катар, но официален представител на страната заяви, че твърденията за "неправомерно поведение" са плод на „сериозна погрешна информация”. Той съобщи още, че катарското правителство не е запознато с подробности за разследването, но ще спази ангажиментите си в пълно съответствие с международните закони и разпоредби. 

Белгийската федерална полиция разполага с 48 часа, за да реши дали да повдигне официално обвинение срещу някого или да прекрати случая, който може да се превърне в един от най-големите скандали в Европейския парламент. Законодателите на ЕС обикновено имат имунитет срещу съдебно преследване, който обаче не важи, ако бъдат заловени в престъпно деяние. Бивши депутати вече са били обект на дела за подкупи и злоупотреби, а някои дори са хвърлени в затвора

Лице, запознато със случая, посочи, че за разпит е задържана гръцката евродепутатка Ева Кайли, вицепрезидент на лявоцентристката група в S&D (социалисти и демократи).  Според италианската информационна агенция ANSA, другите четирима арестувани са италианските граждани Николо-Фига-Таламанка, директор на НПО No Peace Without Justice, профсъюзният лидер Лука Висентини, Антонио Панцери, бивш евродепутат от S&D и понастоящем парламентарен асистент в групата и партньорът на Ева Кайли - Пиер-Антонио Панцери.

От офисите на г-жа Кайли в Брюксел или Страсбург не са коментирали информацията, но гръцката партия ПАСОК съобщи в Twitter, че я изключва от редовете си. S&D също я отстрани.

Ева Кайли се смяташе за бъдеща сила в законодателния орган на ЕС. Наред с другите ѝ задължения, е била член на  парламентарната делегация за връзки с арабските държави. В неотдавнашна реч в ЕП тя похвали рекорда на Катар като домакин на Световното първенство по футбол, като каза, че страната е загърбила „предполагаемите проблеми” с правата на човека и трудовото законодателство, превръщайки се във „вдъхновител на арабския свят”.

След дипломатическата криза от 2017 г., когато Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други страни прекъснаха връзките си с Катар, катарски дипломати се опитаха да повишат авторитета на страната си в Брюксел, организирайки брифинги и събития в ЕП и други институции на Европейския съюз.

Говорителка на Европейския парламент каза, че законодателната власт не коментира съдебните процедури и ще сътрудничи напълно на националните власти, които се занимават със случая.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: