Върховният съд на ЕС: ФИФА и УЕФА са злоупотребили с правомощията си

Върховният съд на ЕС: ФИФА и УЕФА са злоупотребили с правомощията си Снимка: insidesport.in

Забележителното решение на Европейският съд (ECJ) в Люксембург, което излезе вчера, дава нов живот на проекта за Европейска суперлига

Голямата камара от 15 съдии на ECJ установи, че ФИФА и УЕФА „злоупотребяват с господстващото си положение“, като неправомерно поставят условия на потенциални конкурентни организатори на турнири, възпрепятствайки  достъпа им до пазара.

Според съда, ФИФА и УЕФА не са поставили „прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални“ критерии, за да смекчат възможния конфликт на интереси.

„Правилата на ФИФА и УЕФА за предварително одобрение на междуклубни футболни състезания като Суперлигата нарушават законодателството на ЕС за конкуренцията и свободата на предоставяне на услуги“, се казва в изявление на ECJ, цитирано от POLITICO.

През април 2021 г дузина водещи европейски футболни клубове създадоха Европейската суперлига, но проектът се провали, след като няколко клуба се оттеглиха заради гръмогласна опозиция от фенове, високопоставени играчи, треньори, други клубове и политици.

Съдът подкрепи и намеренията на Кралския футболен клуб Антверпен да отмени правилата на УЕФА, според които местата в отборите трябва да се пазят за опитни местни играчи. Съдиите посочиха, че правилото "може да доведе до непряка дискриминация" срещу играчи от други държави от ЕС, но оставиха възможността на УЕФА да докаже, че изискването е пропорционално, когато  насърчава набирането и обучението на млади футболисти.

ФК Барселона и Реал Мадрид, които продължиха да подкрепят проекта за Европейска суперлига, приветстваха решението на съда. Флорентино Перес, президент на Реал Мадрид, изрази общото мнение: „Това е велик ден за историята на футбола и историята на спорта, с две заключения: първо, европейският клубен футбол не е монопол и никога повече няма да бъде. Второ, от днес нататък клубовете ще бъдат господари на съдбата си. Европа на свободите отново победи - спечелиха футболът и неговите фенове".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: