Започва Световното първенство по футбол 2022

Започва Световното първенство по футбол 2022 Снимка: dailysabah.com

След 12 години въпроси, критики и предположения, от днес до 18 декември футболът ще владее света от Катар.

Първият турнир, който ще се проведе в Близкия изток, е едно от най-обсъжданите и противоречиви световни първенства в историята, коментира ВВС. За това домакинство страната в Персийския залив преодоля кандидатурите на Южна Корея, Япония, Австралия и Съединените щати, в една надпревара, съпътствана от редица предположения за корупция, което Катар винаги е отричал. 

В последните дни отново се заговори за трудовите злополуки по време на строежа на футболните съоръжения, пътища и хотели, подготвяни за Мондиала. Според The Guardian, по данни на посолствата им в Катар, 6500 работници мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са загубили живота си в това строителство. Правителството на Катар рязко опроверга цифрата, посочвайки, че смъртните случаи по строителните площадки от 2014 до 2020 г. са 37, като само три от тях са били „свързани с работата”. Международната организация на труда смята, че проблемът се подценява.

Има опасения и относно отношението към фенове с нетрадиционна сексуална ориентация. ФИФА призна, че „напредъкът е бавен” и има проблеми, които „предизвикват безпокойство” в страната, която стриктно спазва шериата и е обявила хомосексуалността за незаконна. Организациите на UK Pride призоваха баровете и залите в Обединеното кралство да бойкотират турнира и да не прожектират мачовете от Световната купа, а играчите – да използват популярността си, за да говорят на пресконференциите за тези проблеми - и някои го направиха. Към тях се присъедини и президентът на ФИФА Джани Инфантино, който обвини Запада в "лицемерие" и направи страстна защита на Катар и турнира.

Снимка - indianexpress.com

Друг проблем остава климатът. Температурите през лятото тук често достигат 50°C и заради това турнирът за първи път се провежда в "зимен" сезон, въпреки че в момента термометрите през деня се качват до 32°C, а вечер слизат до 22°C. 

И само два дни преди събитието организаторите обявиха, че феновете няма да могат да купуват и да консумират алкохол вътре или в периметъра на осемте стадиона, както и на обществени места, но ще могат да получат напитка в ограничени зони като фен-парка, където обаче халба бира струва £ 12,50.

Със своите 29 дни от началото до края, това ще бъде най-краткото световно първенство от 1978 г. насам в Аржентина, така че в повечето дни са планирани по четири мача. Метрото в Доха през уикендите и без друго е доста пълно и наистина става „интересно” как местната транспортна инфраструктура ще се справи с очаквания поток от около 1.2 милиона гости. 

Според ФИФА, за 64-те срещи са продадени близо три милиона билети, 37% от които в страната домакин. Столицата Доха е залята със сувенири, най-популярни от които са фанелките с Лионел Меси - една от звездите на турнира, който играе за притежавания от Катар клуб "Пари Сен Жермен". Фен-пространството в парка Al Bidda е ярко осветено, от всякъде звучи музика, но спира за няколко минути, щом прозвучи призивът за молитва от близките джамии. 

Все пак дискусията кой ще спечели световната купа набира скорост. Познавачите залагат на Бразилия, следвана от Аржентина, която влиза в турнира без нито една загуба в последните си 36 мача. Някои казват, че Франция ще запази трофея си. Прогнозите за Англия са песимистични, след загубите на 6-те ѝ последни мача, но не трябва да се пренебрегва и Уелс, който е на световно за първи път от 1958 г. и пристига с голям хъс.

В навечерието на турнира много от звездите отпаднаха поради контузии, което може би ще лиши Мондиал 2022 от атрактивни сцени на терените, но така или иначе, от днес светът е футбол, а столицата му – Катар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: