Как да се мотивираме да спортуваме

Как да се мотивираме да спортуваме Снимка: self.com

Всички знаем колко е полезно да правим упражнения и да бъдем физически активни, вместо да се оставим на заседналия начин на живот.

Оправданията са много – време, работа, семейни задължения. Всъщност, най-простата причина да не спортуваме е, че не ни харесва да го правим или просто сме мързеливи в това отношение. Но като съвременни хора, със сигурност разбираме, че трябва да преодолеем нежеланието и да извлечем всички жизненоважни ползи от физическата активност. 

Психолозите на The Conversation дават някои съвети как да го направим – защото трябва! Метаанализ, публикуван в престижното медицинско списание The Lancet, сочи, че липсата на физическа активност е свързана с 30% - 40% повишен риск от рак на дебелото черво, 30% повишен риск от рак на гърдата, 20% - 60% повишен риск от диабет тип 2 и 30% - 50% по-висок риск от преждевременна смърт.

Но първо - колко физическа активност ни е нужна? Ако е лека и неинтензивна, се смята че 150 до 300 минути седмично разходка или спокойно колоездене са достатъчни за всеки на възраст от 18 до 65 години. Ако сте готови на интензивен спорт – например тенис, и половината от това е достатъчно, т.е., 75 до 150 минути седмично. 

Ако тези изчисления ви звучат досадно, то не забравяйте, че всяко движение е полезно и не е необходимо да спазвате някакви указания, за да извлечете ползите от физическата активност. Слезте от колата, ходете пеш, не вземайте асансьора – но преди всичко, убедете се, че го искате.

Зпочнете с вътрешната мотивация, отговорете си защо трябва да спортувате – за себе си, заради децата си, заради някой друг, който го прави или когото харесвате и най-вече – изяснете какво искате да спечелите, ако спортувате – здраве, по-добра фигура, добро настроение, енергия, социални контакти и пр.

Следващият съвет е – намерете приятел, с когото да тренирате заедно. Така имате някого, когото не бихте искали да разочаровате с отсъствия, закъснения, отлагане и извинения, че няма да го направите.

Get Motivated to Exercise When You're off Track
Снимка - verywellfit.com

Наградете се с нов спортен екип, но си поставете условието да го „спечелите”, като го ползвате ежедневно. Прибавете тракер за активност - да следите какво се случва с тялото ви, докато тренирате, повишава шанса да увеличите физическата си активност и помага да си поставяте ежедневни цели в тренировките.

Тренирайте по едно и също време всеки ден, превърнете тренировките в ежедневен стереотип. Имайте предвид, че сутрешните тренировки по-бързо се превръщат в навик от вечерните или следобедните.

Изберете форма на спортуване, която ви харесва. Ако не обичате бягането, не го правете – заменете го с по-дълга разходка на бърз ход. Започнете с малко, не прекалявайте – днес не можете да „оттренирате” и за утре. Освен това, така няма да си причините болки в мускулите или да се нараните. 

Прибавете към ежедневните си спортни занимания свой „плей-лист”, подберете любимите си парчета в подходящо темпо. Музиката ще ви разсее от усилията, които влагате, и ще ви помогне с ритъма. Ако имате куче, извеждайте го в компанията на други собственици на домашни любимци – тези разходки неусетно стават дълги

Поемете финансов ангажимент. Сключете договор със себе си и се „глобявайте”, ако пропуснете тренировка. Поведенческата икономическа теория казва, че мисълта за финансова загуба е толкова неприятна, че ни мотивира да не я допуснем. Бъдете търпеливи и имайте предвид, че създаването на траен навик за спортуване отнема три до четири месеца. 

И накрая, тренирайте сутрин, преди да прегледате профила си в социалните мрежи – оставете това за след тренировките като ежедневна награда, че сте преодолели навика с отварянето на очите да се обявите „онлайн”. Търсете си и други малки награди за след спорта - кафе с приятел, (например с този, който ви прави компания в тренировките), кратък шопинг-тур, нов душ-гел в банята, любим плод и всичко, което ви харесва – само да не е изобилно парче торта или гигантски сандвич... 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: