Навици и явления, от които човешкият мозък се свива

Навици и явления, от които човешкият мозък се свива Снимка: https://pixabay.com/

Остаряваме и самият мозък бавно „изсъхва“. Това е естествен процес. Но, уви, човек е склонен да ускорява естествените промени, добавяйки си проблеми заедно с намаляването на обема на мозъка.

Редица изследвания на западни учени изброяват няколко основни фактора, допринасящи за намаляване на обема на мозъка.

Хронична болка в гърба. Тази връзка е експериментално потвърдена и официално документирана от експерти в Северозападния университет. Поради постоянна болка мозъкът може да загуби до 11% от обема си.

Алкохол и марихуана. Те активно потискат работата на малкия мозък и хипокампуса, което сериозно нарушава паметта и пространствената ориентация. Загуби - до 10 процента.

Свръхдози интернет. Според заключения на китайски експерти, публикувани в Scientific American, интернет зависимостта смалява някои части на мозъка с 10-20 процента.

Недоспиването, особено хроничното, влияе негативно на мозъка, а това от своя страна лишава човек от сън. Порочният кръг може да бъде прекъснат само чрез лечение и правилна организация на съня и бодърстването.

Дефицит на слънчева светлина - доказано при мишки, но аналогията е прозрачна. Да, и депресията в тъмните сезони показва, че мозъкът страда от липса на светлина.

Вегетарианската диета лишава организма от витамин B12, който идва само от животински храни. Резултатът е - мозъчна патология.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: