Разследват Sanofi за лекарството срещу епилепсия Depakine

Разследват Sanofi за лекарството срещу епилепсия Depakine Снимка: STAT

Фирмата е обвинена, че е закъсняла да разкрие риска, който лекарството представлява за бременни жени.

Здравните власти казват, че когато майките приемат лекарството, се увеличават шансовете децата им да имат вродени дефекти, аутизъм и затруднения в обучението. Sanofi настоява, че е изпълнила задълженията си по отношение на информирането на хората за страничните ефекти на Depakine.


Лекарството, основно съставено от натриев валпроат, се използва за лечение на пристъпи, но също така е широко използвано като стабилизатор на настроението, за да помогне на хората с биполярно разстройство.


Френската агенция за лекарства (ANSM) изчислява, че Depakine може да е причинило вродени дефекти при 2150 до 4100 деца и  бавно неврологично развитие при 16 600 до 30 400 от 1967 г.


Обвиненията идват след разследване, инициирано от организацията APESAC, което представлява предполагаеми жертви на лекарството. Марин Мартин, президент и основател на APESAC, го нарече „голяма победа за семействата на жертвите на Depakine".


Sanofi вече е обвинена за утежнена измама и неволно причиняване на вреда при употребата на лекарството. Според всекидневника Le Monde целта на разследването сега е да се определи дали фармацевтичната компания може да носи отговорност за смъртта на четири бебета (през 1990, 1996, 2011 и 2014 г.), чиито майки са приемали Depakine по време на бременността.


Миналия месец френски съд се обърна към държавата, Sanofi и лекарите, които са предписвали лекарството. Той разпореди държавата да изплати хиляди евро обезщетение на семействата, като заяви, че служителите не предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че лекарството не е било приемано от бременни жени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: