Извадихме ли късмет с covid: Защо следващата пандемия може да е „край на обществото“

Извадихме ли късмет с covid: Защо следващата пандемия може да е „край на обществото“

Бил Гейтс, човекът, който ни предупреди за пандемията и дори написа книга за това как да предотвратим следващата, смята, че светът е извадил късмет с COVID-19

Според официални данни коронавирусът е заразил над 543  милиона души и е отнел повече от 6 милиона живота по целия свят. Въпреки това, може да се окаже, че  болестта е причинила 15 милиона смъртни случая, почти три пъти повече от официалната оценка, според доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван миналия месец. Гейтс смята, че дори и с тези цифри светът е имал късмет - смъртността от COVID-19 е била само 0,2%.


Ще се появи по-смъртоносен вирус.

Гейтс предупреди, че не трябва да се разчита на такъв късмет по време на поредната глобална пандемия. Като се има предвид колко дестабилизираща (от икономическа гледна точка) беше пандемията от COVID-19, ако се появи друг вирус със същата вирулентност, но с много по-висока смъртност – да речем 5% – това може да е „краят на обществото“, заяви той.

Гейтс каза също, че шансовете за поява на друга пандемия са доста високи и повечето хора, които преживеят COVID-19, вероятно ще се сблъскат с нова. Според основателя на Microsoft, който сега работи предимно за своята благотворителна фондация, вероятността от подобен сценарий през следващите две десетилетия е до 50%.

До колко реалистично е това?

Смята се, че глобалните пандемии, като испанския грип, се случват веднъж на век. Но огнища на болести по света се появяват все по-често през годините. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, само Съединените щати са имали епидемии на ниво пандемия през 1957-1958, 1968 г. и последно през 2009 г. По този начин прогнозирането на нова пандемия след още 20 години не е толкова нелепо.
Как да предотвратим следващата пандемия?

Гейтс твърди, че пандемиите са неизбежни и единственият начин за справяне с тях е да се предотврати превръщането на огнищата в пандемии. Неговата фондация работи в тясно сътрудничество за борба с инфекциозните болести в някои от най-бедните страни в света. Основателят на Microsoft работи върху осъзнаването на диагностичните инструменти в богати и бедни страни, както и инвестира във ваксини и терапевтични средства за борба с вирусни заболявания.

По-рано миналия месец той също така предложи създаването на глобален екип за наблюдение на инфекциозни заболявания, който ще се състои от епидемиолози и компютърни моделисти, за да идентифицират нововъзникващите заплахи. Операциите на екипа вероятно ще струват милиард долара всяка година.

Гейтс каза също, че първите 100 дни са критични за овладяване на инфекцията. Трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че през този период огнищата се откриват и контролират, като се предотвратява експоненциалното им разпространение. 

Това ще изисква повече диагностични тестове, терапевтични средства и ваксини за борба с инфекциите, амбициозна, но не и непостижима цел.

https://time.com/5800901/coronavirus-map/

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: