Платиненият юбилей на Елизабет II преобрази Стоунхендж

Платиненият юбилей на Елизабет II преобрази Стоунхендж Снимка: smithsonianmag.com

Тази седмица осем портрета на най-дълго царувалата британска кралица ще бъдат прожектирани върху мегалитита.

Инсталацията е знак на почит към 96-годишната кралица като историческа фигура и не случайно ще се осъществи на една от най-знаковите британски забележителности. Организаторите от English Heritage казват, че замисълът е „да съберат на едно място две британски икони” и според част от зрителите, гледката е невероятна.

Но не всички приветстват идеята. Според критиците ѝ е „лигава” и неподходяща за култовото място. „Hейно Величество кралицата е глава на Църквата на Англия, а Стоунхендж е древен, предхристиянски паметник. Само аз ли се чувствам объркана?“, пита в Twitter известна ирландска обществена фигура. 

Разбира се, ролята на Елизабет II като духовен лидер е чисто символична, а функцията на Стоунхендж като „свещено място” не е доказана, посочва списание Smithsonian. Мегалитният паметник е строен на няколко етапа между 3000 и 1500 г. пр. н. е. и се смята, че разположението на каменните стълбове е нещо като звездна карта. Има хипотеза, че паметникът е слънчев календар, а скорошни находки подсказват, че мястото може би е било гробище. 

Според съвременните изследвания, Стоунхендж е построен няколко хиляди години преди появата на келтските друиди, които в миналото се смятаха за създатели на монумента. Въпреки че тази теория се опроверга, съвременните последователи на келтската религия, наричащи се езичници, твърдят, че за тях Стоунхендж е свещено място за поклонение и религиозни церемонии. 

Те естествено, са противници на идеята със съвременната инсталация, посветена на юбилея на Елизабет II. Културната проява им даде повод за пореден път да се опълчат и срещу тълпите посетители на Стоунхендж – около 1,6 милиона годишно. Но „езичниците” казват, че това е свещена земя, а не туристическа атракция. 

Elizabeth the Steadfast: Queen marks 70 years on throne | AP News
Снимка - apnews.com

Преди десетина години британски аристократ предложи паметникът да се осветява през нощта, което хвърли в гняв и възмущение любителите астрономи, езичниците и дори неясното съсловие, наричащо се „неодруиди”, които се обявиха твърдо срещу превръщането на Стоунхендж в „тематичен парк”

Тези опасения не попречиха на редица прожекции върху паметника, в чест на исторически събития. През 2014 г. върху Стоунхендж са прожектирани снимки на войници от Първата световна война по повод възпоменателната служба в тяхна памет, а в края на 2020 г. камъните станаха екран за лицата на осем души, които се грижиха за обектите на британското културно наследство по време на пандемията. 

Настоящата инсталация предизвика и някои шеговити сравнения между възрастта на двата културни феномена – Стоунхендж и Елизабет II. Лекият хумор не е случаен – според скорошно проучване на YouGov, един на всеки четирима британци подкрепя премахването на монархията.

Елизабет II става кралица през 1952 г. на 25-годишна възраст след внезапната смърт на баща ѝ. Управлението ѝ продължава рекордните 70 години, счупвайки рекорда на кралица Виктория, управлявала „само” 64 години. 

Обединеното кралство и нациите от Британската общност ще отбележат безпрецедентното царуване на Елизабет II с четиридневен празник. В цялата страна се организират изложби по повода, включително две в галерия Sotheby's London, която ще покаже корони и портрети на жените, седяли на британския трон. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: